Jednostavna stvar koja povećava muški libido

Izloženost jakom svetlu može da dovede do povećanog libida kod muškaraca koji imaju nisku polnu želju, pokazalo je istraživanje italijanskih naučnika.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 20.09.2016.

20:55

Jednostavna stvar koja povećava muški libido
Foto: Thinkstock

Naučnici sa Univerziteta u Sijeni otkrili su da fototerapija, kojom se leče neki oblici depresije, povećava nivo testosterona, što dovodi po povećanja polne želje, piše BBC.

Studija je obuhvatila 38 muškaraca kojima su dijagnostikovani poremećaji poput smanjene polne želje.

Jedna grupa je bila izložena jakom, a druga veštačkom svetlu manjeg intenziteta pola sata rano ujutro u periodu od dve nedelje.

Naučnici su otkrili da je kod pripadnika grupe izložene jakom svetlu polna želja postala utrostučena, dok je kod pripadnika kontrolne grupe ostala ista.

Takođe je utvrđeno da se kod muškaraca koji su primali fototerapiju nivo testosterona povećao između 2,1 ng/ml i 3,6 ng/ml, dok kod kontrolne grupe nije bilo povećanja.

Svetlosna terapija je vrsta terapije u kojoj posebna lampa oponaša izloženost suncu i sadrži vrlo jake fluorescentne cevi - deset puta jače od kućnih svetala.

Kada pacijent gleda u lampu i svetlost prolazi kroz oko, signali se prenose do dela mozga koji kontroliše spavanje, apetit, polnu želju, telesnu temperaturu i raspoloženje.

Čini se da je nekim ljudima potrebno mnogo više svetla nego drugima da bi njihovo telo normalno funkcionisalo, zaključuju stručnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: