Otkriven protein koji leči ebolu, hepatitis i rak mozga

Američki naučnici uspeli su da identifikuju protein, za koji veruju da može da leči veliki broj bolesti sa velikim procentom smrtnosti. Oni koriste kombinaciju lekova koja podrazumeva i vijagru, koja vrlo efektno pronalazi taj protein.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.01.2015.

11:12

Default images

Foto: Felix E. Guerrero/Flickr.com

Istraživači sa Virdžinija komonvelt univerziteta zaključili su da protein GRP78 može da uništi opasne ljudske viruse i bakterijske infekcije kao što su ebola, influenca i hepatitis kao i da nađe put do leka za rak mozga, piše RT.

Prekliničke studije, koje vode američki univerziteti, objavljene su u Žurnalu ćelijske fiziologije, tvrde da kombinacija lekova, zajednos a vijagrom, gađaju GRP78 protein. Kao rezultat, istraživači uspevaju da spreče umnožavanje gomile virusa u inficiranim ćelijama, zbog čega su bakterije, koje su rezistentne na antibiotike, sada ubijene od običnih antibiotika. Tu je i dokaz da su matične ćelije raka mozga ubijene.

"Zapravo napravili smo koncept da napadanjem proteina GRP78, i još nekih srodnih, mi uništavamo ćelije mozga, sprečavamo mogućnost virusa da se umnožava i ubijamo superbakterije običnim antibioticima", rekao je vodeći u studiji Pol Dent.

Nakon proučavanja efekta na ćelije raka, istraživači su istu kombinaciju lekova upotrebili na protein infektivnih bolesti. Viralni receptor na površini ciljane ćelije se smanjio i samim tim je smanjena zaraznost, a potom je umnožavanje virusa kod inficiranih ćelija takođe sprečena.

Ova otkrića, kažu naučnici, otvaraju mogućnost za lečenje virusnih infekcija za koje većina ljudi ne veruje da mogu da se leče.

Dent kaže da, u slučaju miševa, isti tretman sa vijagrom može da ubije ćelije tumora a da ne povredi okolno tkivo, a naredni korak je otkrivanje i drugih mogućnosti ove metode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: