Reumatoidni artritis zbog debljine

Istraživanje američkih naučnika s klinike "Mejo" ukazuje na povećanje broja slučajeva reumatoidnog artritisa, objavio je časopis "Arthritis Care & Research", koji navodi da je glavni uzrok tome povećanje broja gojaznih osoba.

Zdravlje

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 13.06.2012.

11:31

Default images

Novi rezultati sugerišu da je gotovo polovinu novih slučajeva reumatoidnog artritisa moguće povezati s gojaznošću, prenosi agencija Rojters.

Stručnjaci ukazuju da je reumatoidni artritis trostruko češći kod žena, dok se kod muškaraca se najčešće javlja u kasnijoj fazi života.

Oni takođe procenjuju da reumatoidni artritis u SAD pogađa oko 1 odsto populacije.

Reumatoidni artritis je hronična, progresivna zapaljenjska bolest, prevashodno locirana na zglobovima šaka i stopala, i to simetrično. Zahvata i ostale zglobove, najčešće ručne, zglobove kolena i skočne zglobove. Reumatoidni artritis je hronična zapaljenjska bolest koja obično traje celog života i značajno utiče na kvalitet života obolele osobe.

Kada se prvi put jave simptomi kao što su: bol, otok, jutarnja ukočenost zglobova i povišena temperatura, obavezno bi se trebalo javiti lekaru, koji će na osnovu raspoloživih metoda postaviti tačnu dijagnozu i odrediti odgovarajuću terapiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: