Svet 0

02.05.2024.

12:35

"Optužbe SAD o upotrebi hemijskog oružja potpuno neosnovane"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da su "potpuno neosnovane" tvrdnje koje je juče izneo Stejt department protiv Rusije o tome da je kršila zabranu upotrebe hemijskog oružja tako što je koristila agens hloropikrin protiv ukrajinskih trupa.

Izvor: Tanjug

"Optužbe SAD o upotrebi hemijskog oružja potpuno neosnovane"
Profimedia

Podeli:

"Videli smo vesti o tome. Kao i uvek, takve optužbe zvuče potpuno neosnovano i nisu podržane bilo čime" rekao je Peskov, prenosi TASS.

Stejt department je juče saopštio da "upotreba ovakvih hemikalija nije izolovan incident" i da je "verovatno vođena željom ruskih snaga da izbace ukrajinske snage sa utvrđenih pozicija i postignu taktičke dobitke na bojnom polju".

Dodato je da upotreba gasa "proističe iz istog scenarija i operacije trovanja" preminulog lidera opozicije Alekseja Navaljnog 2020. godine i Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije 2018. godine nervnim agensom novičok.

Hloropikrin je zabranjeni agens u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) sa sedištem u Hagu, koja je osnovana kako bi sprovela i nadgledala poštovanje Konvencije o hemijskom oružju iz 1993. godine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: