Zdravlje

Petak, 15.12.2023.

15:12

Još jedan tip virusa stigao u Srbiju, registrovan prvi slučaj

Posle potvrđenih slučajeva infekcije virusom gripa AH1 (pdm09) i AH3, u Srbiji je potvrđen i slučaj infekcije virusom gripa tip B.

Izvor: B92, batut.org.rs

Još jedan tip virusa stigao u Srbiju, registrovan prvi slučaj
Foto: Shutterstock/ETAJOE

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut” je 14. decembra obavešten od Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak” o prvom potvrđenom slučaju infekcije virusom gripa tipa B (Victoria lineage), na teritoriji Borskog okruga.

"U biološkom materijalu brisu ždrela i nosa, koji je dostavljen od strane Zavoda za javno zdravlje Zaječar, molekularnom tehnikom (Real–time PCR), potvrđeno je prisustvo virusa gripa tip B . Virus gripa je potvrđen kod pacijenta starosti 38 godina, sa teritorije Borskog okruga, koji se leči u kućnim uslovima", navodi Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Podsećamo, 9. novembra ove godine potvrđen je i prvi slučaj infekcije virusom gripa tipa AH3 na teritoriji Vojvodine, kao i 23. novembra prvi slučaj infekcije virusom gripa tipa AH1 (pdm09) na teritoriji Kolubarskog okruga.

U 49. izveštajnoj nedelji, od 4. do 10. decembra 2023. u Srbiji je prijavljeno 9150 slučajeva oboljenja sličnih gripu. Registruje se nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa i sporadična geografska rasprostranjenost.

Kako "Batut" navodi, u poređenju sa prethodnom nedeljom beleži se blagi porast broja obolelih od oboljenja sličnih gripu.

Virus gripa je do sada potvrđen na teritoriji Južnobačkog, Kolubarskog, Mačvanskog, Južnobanatskog, Pomoravskog i Borskog okruga, kao i na teritoriji Grada Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

21 h

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

16 h

Podeli: