Istraživanje: Većina građana bi se vakcinisala protiv koronavirusa ako preporuče lekari

Stav građana o vakcinisanju protiv koronavirusa u izvesnoj meri se poklapa sa njihovim političkim opredeljenjem, a 46 odsto ispitanika izjasnilo se da bi vakcinu primili ukoliko to bude preporuka lekara dok se 31 odsto građana izjasnilo da ni pod kojim uslovima ne bi primili vakcinu, pokazalo je nedavno istraživanje Demostata o javnom mnjenju o kovidu 19 u Srbiji.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Pročitajte još:

Koliko ćemo dugo biti imuni nakon vakcine?

Velika Britanija odobrila upotrebu vakcina Fajzer i Biontek

Ruska vakcina nije pod sankcijama, ali je Zapad ignoriše

Istraživanje je pokazalo da ispitanici koji su naveli da im nije bliska nijedna politička partija imaju najviše poverenja u medicinsku struku, 44 odsto njih se izjasnilo da bi primilo vakcinu ako to bude preporuka stručnjaka, a 34 odsto ni pod kojim uslovima vakcinu ne bi primilo.

Prema najavama Kriznog štaba, Srbija je među prvima stala u red za vakcinu te prve doze možemo očekivati već tokom ovog meseca.

Kako navodi BBC, Velika Britanija postala je prva država na svetu koja je odobrila upotrebu Fajzerove i Biontekove vakcine protiv koronavirusa, a vakcinisanje prioritetnih grupa ljudi tamo se očekuje već za nekoliko dana.

Najveće interesovanje trenutno vlada za ruskom vakcinom sputnjik V, Oksforda i Astrazeneke, Fajzera i Bionteka, američkom vakcinom Moderne, koje su pokazale preko 90 odsto zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 87 idi na stranu