SZO pokreće strategiju protiv raka grlića materice, a ona uključuje i vakcinu

Širokim pristupom vakcinaciji devojaka mlađih od 15 godina vakcinom protiv HPV-a, humanog papiloma virusa, koji se smatra odgovornim za nastanak raka grlića materice, boljim izborom i pravovremenim lečenjem obolelih žena, broj infekcija mogao bi da se smanji za 40 odsto, čime bi se do 2050. spasilo 5 miliona života, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) .

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2020.

12:44

SZO pokreće strategiju protiv raka grlića materice, a ona uključuje i vakcinu
Foto: depositphotos, ilona75

Rak grlića materice, četvrti najčešći karcinom među ženama u svetu, bolest je koja može da se spreči, ali svake godine od nje oboli najmanje 570.000, a umre 311.000 žena, objavila je UN-ova agencija.

Gotovo svi slučajevi povezani su s infekcijom raznim tipovima humanog papiloma virusa koji se prenosi polnim kontaktom. Stopa zaraze dvostruko je veća u zemljama u razvoju, a stopa smrtnosti triput je veća nego u zemljama s visokim dohotkom.

"Izlečenje raka pre je bio nedosanjani san, ali danas imamo efikasne i jeftine alate utemeljene na naučnim istraživanjima i dokazima koji će nam omogućiti da taj san i ostvarimo" rekao je u utorak direktor WHO-a Tedros Adanom Gebrejesus, istakavši da se rak grlića materice može sprečiti ako se otkrije dovoljno rano i uspešno izleči preduzimanjem odgovarajućih mera.

"Ne uvedemo li nove mere, broj novih slučajeva zaraze na godišnjem nivou mogao bi odsad do 2030. da se poveća s 570.000 na 700.000, a broj umrlih godišnje s 311.000 na 400.000 ili za 21 podsto", rekla je pomoćnica generalnog direktora WHO-a dr Notemba Simelela na konferenciji za novinare.
Foto: Depositphotos/ iLexx
Ministri iz gotovo 200 država podržali strategiju

Ministri zdravlja iz 194 država članica prošle nedelje su podržali strategiju koju je WHO lansirao u utorak, a cilj joj je da se smanji broj slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva i iskoreni ta bolest.

"Rak grlića materice možemo da eliminišemo samo kao javnozdravstveni problem. Stoga je cilj strategije WHO-a angažovati zdravstvene vlasti na vakcinaciji 90 odsto devojaka do 15 godina vakcinom protiv HPV-a, podstaći ih na pregled grlića maternice među 70 odsto žena i na lečenje 90 odsto žena s dijagnozom invazivnog karcinoma grlića materice", rekla je dr Simelela.

Neke će laboratorije i ostali alati razvijeni tokom pandemije kovida 19 biti korisni za otkrivanje raka grlića maternice, a novi testovi bi trebali da ubrzaju lečenje, istakla je. "S današnjom tehnologijom dijagnoza se može dobiti za 20 minuta, a žena može da počne da se leči odmah, što bi značilo da se nakon samo jedne posete lekaru i u istom danu može prionuti na hitno lečenju pretkancerogenih lezija", dodala je Simelela.

Istakla je da se prvi put svet složio da "zajedničkim snagama moramo da pokušamo da iskorenimo jedini rak čiji se nastanak i razvoj može sprečiti vakcinom i jedini rak koji je izlečiv ako se otkrije na vreme".

Ona smatra da je "velik broj smrtnih ishoda od raka grlića maternice posledica ponašanja globalne zdravstvene zajednice koja je decenijama zanemarivala ovu bolest".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: