Roditelji, ovako se stvara psihopata

Iako je do sada sprovedeno mnogo istraživanja o psihopatama, naučnici su rešili da odu korak dalje. Njihova namera bila je da otkriju šta stvara psihopatu.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Poznato je da ovakve osobe nemaju osećaj empatije, što vodi laganju, a u ekstremnim slučajevima i nasilju. Takođe, imaju tendenciju da manipulišu ljudima bez ikakvog osećaja krivice zarad ostvarivanja sopstvenih interesa.

I dok neki tvrde da se psihopata postaje rođenjem, novija istraživanja pokazala su da psihopate stvara vaspitanje.

Istraživači sa norveškog Univerziteta za nauku i tehnologiju sproveli su analizu svih objavljenih istraživanja u poslednjih 30 godina. Ispostavilo se da svaka studija pokazuje da profil psihopate ima svoju pozadinu, tačnije, da je reč o psihičkom ili fizičkom zlostavljanju.

"U navedenim opisima slučajeva ispostavilo se da su takve osobe imale potrebu za bliskim odnosima i da im je stalo. U isto vreme, svesni su da je nemoguće da takav odnos i ostvare“, naveli su naučnici.

Zapravo, problem se krije u vaspitanju, to jest u odnosu kakav su roditelji imali sa njima.

"Ili su živeli u porodici u kojoj niko za njih nije mario ili su bili pod totalnom kontrolom svojih roditelja“, dodali su.

Roditeljstvo

Srbija: Koliko očevi učestvuju u podizanju deteta?

Srbiji su očevi retko uključeni i angažovani tokom trudnoće, porodjaja ili u direktnoj brizi o deci, bebama, izjavila je danas zamenica direktora kancelarije UNICEF-a Severine Leonradi, navodeći da je jedan od najboljih načina da se oblikuje budućnost deteta putem dobrog roditeljstva.

Roditeljstvo ponedeljak 19.06. 18:12 Komentara: 25
strana 1 od 41 idi na stranu