Proverite na vreme: Ovi simptomi ukazuju da bolujete od raka koji nosi živote

Redovni samopregledi dojki mogu vam pomoći da otkrijete abnormalnosti, a mamografi mogu pružiti potpunu sliku o tome koje promene u tkivu imate. Međutim, postoje neki simptomi koji su manje poznati i mogu pomoći u identifikaciji raka dojke.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Shutterstock/Nitcharee
Foto: Shutterstock/Nitcharee

Kvrga u dojci ili ispod pazuha koja se može opipati rukom je najčešći pokazatelj raka dojke. To ukazuje da se kod osobe šire abnormalne ćelije, pa je najbolje da se obratite lekaru, koji će utvrditi da li je u pitanju rak dojke ili možda imate neki drugi zdravstveni problem kao što su hormonske promene.

Ljuskaste ili crvene bradavice

Područje koje se ljušti oko bradavica može biti znak raka dojke, ali može biti i znak kožne bolesti. Osim toga, ljuštenje kože na dojkama može biti uzrokovano grubom odećom i uskim grudnjacima. U svakom slučaju, obratite se lekaru.

Iscedak iz bradavice

Ako iz bradavice curi smeđi, žuti ili crveni iscedak, obratite se svom lekaru. Iscedak koji nije namerno izazvan i pojavljuje se samo u jednoj dojci je znak da morate da posetite stručnjaka.

Spljoštene ili udubljene bradavice

Ako ste primetili da se oblik vaše bradavice promenio povlačenjem prema dojci ili izgleda spljošteno, postoji velika šansa da je to zbog raka dojke. Takođe, bradavice mogu promeniti oblik tokom trudnoće ili ako imate temperaturu. ali ako osetite bol, svrab ili crvenilo, obratite se lekaru.

Zadebljanje površine dojke

Ako površina vaših grudi postane deblja ili tvrđa na dodir, to može ukazivati na rani simptom raka. Zadebljanje može biti na površini kože ili unutar dojke i može biti uzrokovano ćelijama raka koje blokiraju cirkulaciju u dojci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu