Stezanje u grudima, vrtoglavica, i glavobolja? Sve to zbog nagle promene vremena

Nagli prelaz iz temperatura u plusu u minus i najavljeni skok od 15 stepeni, koliko se očekuje u petak, raduje sve one koji vole lepo vreme, ali i zabrinjava sve ostale Laički, svi znamo da velike oscilacije u temperaturi u svega nekoliko dana nisu zdrave, a lekari kažu da će najavljeno otopljenje najviše da osete oni koji imaju problem sa pritiskom, ali i plućni bolesnici. Bez tegoba neće proći ni oni koji nemaju hronične dijagnoze.

Izvor: S.Vasić
Podeli
Ilustracija/Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
Ilustracija/Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia

Da je neprimereno i neugodno da organizam toleriše razliku od 15 stepeni, bilo da temperatura raste ili pada, smatra specijalista opšte medicine dr Radmila Šehić.

"Sa skokom temperature možemo da očekujemo veliku vlagu i isparenja, pa i oscilaciju krvnog pritiska i njegov pad na periferiji zbog širenja krvnih sudova. Zbog ovoga će oni koji su pred zahlađenje od svojih lekara dobili savet da pojačaju terapiju za regulaciju pritiska osetiti stezanje u grudima, vrtoglavicu, mučninu i glavobolju", kaže za B92.net dr Šehić.

Osim fizičkih, osetiće i druge smetnje, kao što je slaba koncentracija, pojačana nervoza, otežano će obavljati delatnosti, biće frustrirani, dodaje dr Šehić, koja je radila u Hitnoj pomoći do odlaska u penziju.

Prema njenim rečima, zbog vlažnosti vazduha, tegobe će imati i plućni pacijenti, koji će imati osećaj gušenja i nedostatka vazduha, zbog čega bi trebalo da se obrate lekaru za pomoć. Oni koji imaju plućne probleme mogu da očekuju i probleme sa srcem.

"Sve te tegobe, poput potiljačne glavobolje, mučnine, preskakanja srca, nervoze, napetosti i gubitka koncentracije osetiće i oni koji se smatraju zdravim osobama, samo što će kod njih biti prolazno i trajati najviše dan do dva. Posle tog perioda će organizam da se adaptira. Oni kod kojih potraju ove tegobe treba da se obavezno obrate lekaru", naglašava naša sagovornica.

Foto: Depositphotos-suriyaphoto
Foto: Depositphotos-suriyaphoto

Nekima će prijati

Kardiološki bolesnici će bolje da podnesu nagli prelazak iz toplog u hladno jer će njima, objašnjava dr Šehić, širenje njihovih već oštećenih krvnih sudova da godi.

Oni, pak, neće biti jedini kojima će 15 stepeni Celzijusovih da prija.

"Toplije vreme će radovati one osobe koje su nervno obolele jer veća količina sunca povećava raspoloženje."

Kako god da se promena vremena odrazi na one koji su zdravi, nema mesta za brigu.

"Kod, uslovno rečeno zdravih osoba, sve je prolaznog karaktera, ne treba da se plašite, to se vaš organizam privikava."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu