Kako da pravilno očistite svoj dom?

Da li znate da zbog svog doma možete biti umorni i bolesni? Dajemo vam nekoliko trikova kojim ćete moći da izbacite sve bakterije i alergene.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2011.

23:49

Default images

Kupatilo – očistite tuš
U jednom od svaka tri tuša se nalaze mikobakterije otporne na izbeljivač koje se mogu preneti na tkivo pluća i time izazvati umor, slabost i kratak dah. Glava tuša je mračna, vlažna i topla – idealno mesto za bakterije. Svaki put kada perete kosu i kada šampon prsne na glavu tuša, dodajete protein koji je idealan za razvoj bakterija. Ako pređete na kupanje umesto tuširanja, umanjujete rizik od udisanja ovih opasnih bakterija. Ako ne volite brčkanje u kadi, onda jednom nedeljno nekom čvrstom četkom i mlakom vodom dobro oribajte glavu tuša i smanjićete broj bakterija za čak polovinu.

Kupatilo – opasna zavesa
Buđ i bakterije koje obožavaju mokro stanište, a mogu da izazovu i alergije, razmnožavaju se brzinom svetlosti na toj plastičnoj površini. Istraživanje je pokazalo da na svaka 2 kvadratna centimetra postoji milion mikroba, a 80 odsto njih je opasno i može stvoriti aerosol i podići se u vazduh odakle ih je lako udahnuti. Jednom nedeljno operite svoju zavesu u mašini za pranje veša sa dosta meke pene i tek onda je vratite u kupatilo. Kada završite sa tuširanjem, potpuno je skupite kako biste ostavili manje kapljica u kojima bi bakterije mogle da se razmnožavaju.

Kupatilo – obradujte se novom četkicom za zube
Prosečna četkica za zube u sebi zadržava 10 miliona bacila. Pored toga što sakuplja sve i svašta iz spoljašnje sredine i usne duplje, vi je prskate i vodom iz toaleta svaki put kad pustite vodu. Pre nego što pustite vodu u šolju, obavezno spustite i poklopac kako bi bacili ostali unutra. Oni su veoma opasni i mogu izazvati bolesti creva. Najbolje je da kupujete ekonomična pakovanja četkica jer ćete tako svakog meseca moći sebe da počastite novom. Ako i dalje brinete, sklonite je u neki poseban deo i jednom nedeljno je potopite u hidrogen peroskid i uvek je čuvajte suvom jer se bacili tu ne mogu dugo zadržati.

Dnevna soba – očistite daljinski upravljač
Svaki peti bacil koji se nalazi na daljinskom su opasni po zdravlje. Morate ga redovno čistiti maramicama za dezinfekciju na bazi alkohola. Nikako nemojte koristiti sprejeve ili tečnosti jer možete oštetiti unutrašnje delove sprave. Na ovaj način ćete ubiti oko 90 odsto bakterija i virusa. Za najbolje rezultate, koristite novu maramicu za svaki novi predmet koji čistite. Istraživanje je pokazalo da je potrebno 2 minuta da se ubiju bacili, tako da nije dovoljno samo preći preko daljinskog upravljača i misliti da je sve gotovo.

Dnevna soba – šta ćete sa stazicama?
Čak i najbolji usisivač ima problema da pokupi najdublju prašinu i prljavštinu, tako da nije čudo što stari tepisi i staze imaju i do 100 puta zagađenije dno. Za 80 odsto žena, opasnosti koje se kriju u tepisima i stazama se manifestuje umorom. Stare tepihe obavezno zameniti novijim ili nečim što je lakše za čišćenje – drvo, linoleum, a možete i parom očistiti svoj stari tepih ako baš ne želite da ga se rešite.

Dnevna soba – preuredite cveće
Čak 70 odsto cveća u saksijama širi buđ vazduhom, pa možete osetiti peckanje, suvo grlo ili otežano disanje. Neka se zemlja potpuno osuši pre ponovnog zalivanja jer na suvoj zemlji neće ostati mnogo bacila i bakterija ili buđi koje mogu izazvati zdravstvene probleme. Uz sve cveće koje imate, morate imati i neko tropsko, sa velikim zelenim listovima jer te biljke upijaju buđ i vlažnost iz vazduha (u kojoj se nalaze bacili) i koriste je za održavanje vlažnosti. Ljiljani vam mogu smanjiti količinu buđi u vazduhu za čak 60 odsto.

Spavaća soba – izbacite obuću
Razmislite još jednom da li uopšte želite da hodate obuveni. Hodanje u obući u kojoj hodate napolju može biti izuzetno opasno jer dom treba da bude mesto koje će biti očišćeno od svega što postoji na ulici. Na samo jednom đonu se nalazi 421.000 bacila i još onih opasnih koji mogu izazvati upalu pluća i infekcije urinarnog trakta. Samo pranje obuće se čini kao idealno rešenje, ali sa pranjem ćete samo vratiti ili čak povećati broj bakterija kada sledeći put izađete napolje. U kući treba nositi samo papuče a svu obuću streba držati ispred ulaznih vrata. Nikakva obuća ne treba da stoji u kući.

Spavaća soba – izbacite televizor
Parovi koji nemaju TV u spavaćoj sobi imaju čak dva puta više seksa i zaspe 30 minuta ranije a time dobijaju pola sata sna koji odlično utiče na imunitet. Kada imate televizor u sobi, više pažnje obraćate na dešavanja van vašeg doma nego na partnera. Ako baš ne možete bez televizora, barem dve noći nedeljno nemojte ga paliti i videćete koliko ćete osećati zdravije, odmornije i srećnije.

Spavaća soba – a jastuci?
Sintetički jastuci u sebi sadrže i do 8 puta više grinja od starijih, perjanih. Ako neprestano kijate, zamenite svoj jastuk nekim perjanim, jer njegova površina sprečava grinje da se unutra smeste i razmnožavaju. Upravo zbog njihove površine, ovi jastuci ostaju mesecima bez grinja čak i ako se ne koriste.

Kuhinja – slanik
Čak i prekrivanje lica rukama dok kijate ne može zaštititi slanik od 100.000 virusa koji se kreću brzinom od 200km/h. Da biste očistili slanik (na kome se nalaze rinovirusi koji izazvaju prehladu), očisitite ga kapljicom alkohola i obrišite papirnim ubrusom ili ostavite da se osuši. Ovim ćete očistiti slanik a so i biber se neće grudvati jer niste koristili vodu.
mkroepfl77 / Flickr.com
Kuhinja – sunđer za posuđe
Ešerihija koli, salmonela i svi virusi koji izazivaju prehladu se nalaze baš u sunđeru, čak i u isto vreme. Sunđeri imaju veliku upijajuću površinu i odličan su dom za bakretije i viruse. Koristite mlaku vodu pa je unutra vlažno i toplo. Samo jedan bacil se može razmnožiti u do milijardu bakterija za samo 4 sata. Ako samo jednom prevučete zagađeni sunđer preko radne površine, preselićete skoro milion bakterija. Da biste se zaštitili, jednom dnevno ga ubacite u mašinu za pranje posuđa ili u mikrotalasnu peć na jedan minut. Tako ćete ubiti čak 95 odsto opasnih bakterija.

Kuhinja – kako protiv bacila na frižideru?
Na dršci frižidera postoji čak 200 puta više bacila nego na dasci od WC šolje jer je hrana već zagađena kada je donesete i počnete ređati u frižider. Kada se bakterija nađe na vašim rukama, lako se prenese na vrata od frižidera. Guma između vrata i frižidera je takođe odlično mesto za razvoj bakterija jer je vlažno i mračno. Ove bakterije ispuštaju buđ u vazduh i stvaraju opasnost od alergija i problema sa plućima. Da biste se zaštitili, jednom nedeljno očistite ova mesta izbeljivačem.

Kuhinja – sudopera
Čak i ako sija, sudopera je opasno mesto na kome živi nebrojeno mnogo opasnih bakterija zahvaljujući svežim namirnicama i ostacima hrane koji se u nju slivaju. Ako imate mašinu za posuđe, sve u nju stavljajte, a ako nemate, potrudite se da svakodnevno isperete sudoperu izbeljivačem.

Plakar u predsoblju
Svaki kaput ili jakna koja se ne korsti često je puna alergena. Ne morate ih svake nedelje prati, ali bar dva puta godišnje ih odnesite na hemijsko čišćenje i bićete mirni – alergeni će nestati. Vuneni džemperi i kaputi upijaju duplo više od ostalih materijala, pa se savetuje da ih držite u plastičnim kesama za vreme leta, a tokom zime ih nekoliko puta operite kako biste skinuli prašinu.

Zamenite krpu na džogeru
Krpe na džogeru su opasnije od bilo kod sunđera, a dokazano je da sunđeri i bolje čiste i ostavljaju manje opasnih bakterija. Zato se pozdravite sa krpom i stavite sunđer. Stavite 30g izbeljivača u svakih 250ml vode i dodajte svoje omiljeno sredstvo za pranje podova. Dobro oribajte i isperite sunđer i očistite i dršku između svake upotrebe. Zatim je samo obesite negde da se dobro iscedi i osuši pre nego što se bacili razmnože.

Oprezno sa usisivačem!
U svakom usisivaču se, po najnovije istraživanju, nalazi bakterija ešerihije koli. Kada usisavate, uklanjate bacile ali i hranu na kojoj vole da se hrane. Kada menjate kesu, obavezno ro radite napolju, i obavezno prskajte cev neki sredstvom za dezinfekciju. Možete i kupiti kese koje imaju antibakterijski omotač.

Očistite telefon!
Telefon koj se često koristi na sebi ima 18 puta više bakterija nego ručka u javnom WC-u. Možete očistiti telefon dva puta nedeljno antibakterijskom maramicom i rešićete problem na brzinu.

Mesto pored miša
Mesto na kome se nalazi vaš miš ima bar 10 miliona bacila, uključujući i one koje izazivaju crvenilo oka, gljivične infekcije itd. Jednom dnevno poprskajte to mesto nekim sredstvom za dezinfekciju. Ako se brinete da će vam to uništiti radnu površinu, onda jednostavno isperite to mesto maramicom i sapunom. Kada u sapunu ima masti, ona hvata bacile i uništava im ćelijsku membranu, a od toga one jednostavno eksplodiraju i umru.

Očistite tastaturu!
Na tastaturi ima 400 puta više opasnih bakterija koje izazivaju bolesti na površinama u kupatilu, a pošto ih je teže očistiti, tu se i zadržavaju duže. Uvek pri sebi morate imati maramice za dezinfekciju i jednom nedeljno barem površinski očistite tipke. Na taj način ćete ubiti više od pola bakterija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: