Zdravlje

Sreda, 03.11.2021.

12:52

Postkovid tromboza: "Postoji mnogo razloga zašto je D-dimer visok" VIDEO

Postkovid sindrom je pretnja za oko 100.000 Srba, upozoravaju lekari. Čak i zahlađenje veoma negativno utiče na trombozu i proširene vene. Zašto? Da li postoji način da sprečimo pojavu tromba?

Izvor: B92, TV Prva

Postkovid tromboza:
Foto: Printscreen/Prva TV

Kod ljudi koji su preleželi kovid postoji problem sa stvaranjem krvnih ugrušaka, prvenstveno zbog infekcije koja se desila organizmu, kao i zbog fizičke neaktivnosti koja prati bolest i ozdravljenje pacijenta, navodi vaskularni hirurg dr Dario Jocić.

Ne savetuje da se proverava D-dimer na svoju ruku, jer, kako kaže "ne leči se brojka, nego pacijent".

Povišen D-dimer – šta je adekvatna pomoć?

"Zavisi kakve tegobe imate. D-dimer postoji u našem organizmu i pokazuje određeni balans. Svaka infekcija dovodi do promene balansa i do skoka D-dimera. Proveravanje D-dimera nije u protokolu lečenja za kovid bolest, nego se ono radi kod ciljanih pacijenata", navodi Jocić.

Kada je D-dimer normalan, tromba sigurno nema, a kada je visok, to ne znači da tromba ima, naglašava doktor, te dodaje da postoji mnogo razloga zašto je D-dimer visok.

"Mnogi pacijenti imaju problem sa postkovid D-dimerom, ali pacijent retko kad ima trombozu", navodi on.

Pogledajte prilog:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: