Alchajmerova bolest u 39. godini

Majkl Elanbogen je u 39. godini oboleo od Alchajmera. Sve je počelo zaboravljanjem malih stvari poput brojeva telefona i poslovnih sastanaka.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 23.03.2012.

09:15

Default images

“Uvek sam odlično pamtio stvari i nikada nisam morao ništa da zapisujem. Onda odjednom nisam mogao da se setim imena zaposlenih, pa sam čak počeo i da zamuckujem izgovarajući svoje ime.”

U početku se nije preterano brinuo, ali kada je situacija postala ozbiljna otišao je kod lekara i nije mogao da se seti zašto je tamo.

Bilo je potrebno deset godina da lekari dijagnostikuju Majklu ranog Alchajmera, i to u njegovoj 49. godini.

“Zbog mojih godina lekari nisu ni pomišljali na ovu bolest kada sam prvi put otišao na pregled. Stalno su mi govorili da sam pod stresom ili u depresiji – sve sem onoga što je bio pravi problem.”

Majkl je nakon mnogo godina, tokom kojih je njegovo pamćenje bilo sve gore, otišao kod drugog lekara koji je odmah posumnjao na ranog Alchajmera; i bio je u pravu.

Majkl je još pre postavljene dijagnoze dobio otkaz na poslu jer nije bio u stanju da obavlja poslove, ali je pronašao neke nove hobije poput golfa.

“On se bori svaki dan,” kaže Šeri, njegova žena. “Potrebna mu je pomoć oko mnogo stvari.”

Prognoze za ljude koji imaju ranog Alchajmera su iste kao i kod osoba koje dobiju bolest u kasnijem životnom dobu. Životni vek se procenjuje na 4 -8 godina nakon dijagnoze, mada neki – poput Majkla – mogu živeti mnogo duže.

“Ja sam valjda jedan od srećnijih. Znao sam da sa mnom nešto nije u redu još od svoje 39. godine, ali i dalje mogu da govorim i pomalo pišem. Sramota me je zbog toga, ali idem dalje.”

Majkl trenutno učestvuje u jednoj studiji za ekperimentalni lek protiv Alchajmera.

“Sa Majklom smo počeli da radimo u decembru 2011. On se nalazi u “retkoj” grupi jer ima Alchajmera sa samo 50 godina,” rekao je dr Dejvid Vejsmen, autor studije.

“Nekada se smatralo da je bolest potpuno različita kod mlađih i starijih pacijenata međutim sada znamo da to nije tačno; ali ne znamo zašto se kod nekih pojavljuje ranije.”

“Smatramo da kod Majkla geni igraju glavnu ulogu i da su se oni nekako iskombinovali i pokrenuli i da je beta amiloid počeo da oštećuje mozak.”

Trenutno ne postoje lekovi koji leče Alchajmera, ali se Vejsmen nada da će on to promeniti.

“Po prvi put skoro da imamo gotov lek koji će lečiti ili modifikovati bolest. To će zaista biti revolucija u medicini.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: