Smanjuje kašalj i upalu, štiti srce, ali može da bude i izuzetno štetan

Sigurno znate da med može da pomogne u smirivanju upale grla, ali ovaj čudesni proizvod ima i brojne druge iznenađujuće prednosti kojih možda niste svesni.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 01.05.2022.

10:18

Smanjuje kašalj i upalu, štiti srce, ali može da bude i izuzetno štetan
Foto: Shutterstock/showcake

Med pomaže u smanjenju upale

Medicinska sestra Lisa Endrjus kaže da med ima protivupalna svojstva. Prema studiji iz International Journal of Research and Review, pokazalo se da prirodni med, koji nije obrađen ili filtriran, smanjuje dismenoreju (bolnu menstruaciju) i nivo prostaglandina, što potvrđuje njegove protivupalne prednosti.

Može da smanji jačinu kašlja

"Konzumiranje meda može da pomogne i u smanjenju simptoma infekcija gornjih disajnih puteva, uključujući učestalost kašlja i njegovu jačinu", dodaje Endrjus.

Prema klinici Mejo, studije su pokazale da med deluje jednako dobro, ako ne i bolje od popularnih lekova protiv kašlja koji sadrže dekstrometorfan. Ne zaboravite da med ne treba davati deci mlađoj od godinu dana.

Bagremov je odličan za mršavljenje, livadski za srce: Koji med je najlekovitiji? VIDEO

Može pomoći u ublažavanju simptoma nekih gastrointestinalnih stanja

Dijetetičarka i nutricionistkinja Loren O'Konor za Eat This kaže da konzumiranje meda može da pomogne u ublažavanju simptoma nekih gastrointestinalnih problema, kao što su dijareja, zatvor i čirevi. Klinika Mejo to povrđuje, citirajući dokaze koji sugerišu da bi čak moglo da pomogne u smanjenju teskobe.

Može da zaštiti od slobodnih radikala

Možda ste čuli da određeni proizvodi mogu da zaštite od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, a među njima je i med.

"Slobodni radikali su atomi ili molekuli koji mogu da uzrokuju oštećenja ćelija vašeg tela, a med zbog svojih antioksidativnih prednosti štiti telo od tih oštećenja", tvrdi dijetetičarka Heder Seks.

Može da zaštiti srce

Dodajte malo meda u svoj jogurt, ovsene pahuljice ili smuti kako biste iskoristili prednosti njegovih antioksidansa za kardiovaskularni sistem

"Samo se pobrinite da nabavite visokokvalitetan, minimalno obrađen med. Antioksidansi štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala i sprečavaju razne bolesti, uključujući bolesti srca", dodaje dijetetičarka Brijena Vuds.

Tri zlatna dara prirode za prevenciju svih bolesti, izuzetno cenjena od davnina

Nedostaci konzumiranja meda

Med može biti štetan za zube, jer zbog šećera može da poveća rizik od karijesa i bolesti desni.

Uz to, mogao bi da bude problematičan za osobe sa masnom jetrom, jer sadrži fruktozu.

"Fruktoza se metaboliše drugačije od ostalih izvora energije. Metaboliše se u jetri, što može da bude problematično za one sa bolesti masne jetre. Osobama s masnom jetrom obično se savetuje da izbegavaju alkohol i ograniče unos fruktoze iz tog razloga", kažu stručnjaci.

Na kraju, med neće ublažiti simptome alergije. To je mit.

"Konzumiranje meda ne pomaže kod alergija, jer polen koji pčele obično skupljaju sa cveća i nije toliko jak te ne izaziva imunološki sistem kao polen drveća, trave i korova, koja uzrokuje klasične simptome sezonske alergije", ističe alergološkinja Lakija Rajt.

Kestenov med - antioksidans, spašava imunitet i bolji je od paste za zube

Štaviše, med zapravo može da ima suprotan efekat.

"U nekim slučajevima konzumiranje meda može da doprinese alergijskim simptomima, jer za visokoosetljive osobe unos polena čak i u malim količinama može da uzrokuje lokalne simptome poput svraba u ustima", kaže Rajt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: