Uznemirujuća nova studija: Antibiotici ne pomažu pacijentima da prežive?

Antibiotici se daju većini pacijenata primljenih u bolnicu sa akutnim virusnim infekcijama kako bi se sprečila dalja bakterijska infekcija, ali ova praksa možda neće povećati šanse za preživljavanje, pokazuju nova istraživanja.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Subota, 25.03.2023.

13:50

Default images
Foto: Shutterstock/nokwalai

Naučnici su istraživali uticaj upotrebe antibiotika na preživljavanje kod više od 2.100 pacijenata u norveškim bolnicama između 2017. i 2021. godine i otkrili da davanje antibiotika osobama sa najčešćim respiratornim infekcijama verovatno nije smanjilo rizik od umiranja u roku od 30 dana.

"Postoji ogromna prekomerna upotreba antibiotika“

Na vrhuncu pandemije, antibiotici su propisani za oko 70 odsto pacijenata sa kovidom 19 u nekim zemljama, što je možda doprinelo pojavi patogena otpornih na antibiotike.

Novi podaci, koji još nisu objavljeni u medicinskom časopisu, sugerišu da postoji "masovna prekomerna upotreba antibiotika", rekao je glavni autor studije Magrit Jarlsdater Hovind sa Univerziteta u Oslu.

Prekomerna upotreba antibiotika pomogla je mikroorganizmima da postanu otporni na mnoge medicinske procedure, što naučnici smatraju jednom od najvećih pretnji globalnom zdravlju.

Istraživanje se odnosilo na pacijente koji su bili pozitivni na virusne infekcije poput gripa, respiratornog sincicijalnog virusa ili kovid 19, dok su oni sa bakterijskim infekcijama isključeni iz analize.

"Lekari se moraju usuditi da ne daju antibiotike“

Ukupno 63 odsto od 2.111 pacijenata primilo je antibiotike za respiratorne infekcije tokom bolničkog lečenja, a 168 je umrlo u roku od 30 dana, od kojih samo 22 nije koristilo antibiotike.

Istraživači su otkrili da su oni kojima su propisani antibiotici tokom boravka u bolnici imali dvostruko veće šanse da umru u roku od 30 dana od onih koji nisu primali antibiotike. "Lekari se moraju usuditi da ne daju antibiotike, umesto da daju antibiotike za svaki slučaj“, rekao je Hovind.

Imajući u vidu ograničenja retrospektivne studije poput ove, potrebno je kliničko ispitivanje, koje su doktorka Hovind i njene kolege nedavno započele, da bi se tačno utvrdilo da li treba davati antibiotike pacijentima koji su primljeni u bolnicu sa najčešćim respiratornim infekcijama, dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: