Lažne teorije o majmunskim boginjama: Da li je Fauči "vidovit"?

Da li je vakcina AstraZeneke protiv korone dovela do izbijanja majmunskih boginja? Da li virus dolazi iz laboratorija u Vuhanu?

Izvor: dw.com
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tvrdnja: majmunske boginje ne postoje. To je izmišljotina, kako smatraju neki na društvenim mrežama. Oni tvrde da su fotografije koje predstavljaju dokaz za izbijanje majmunskih boginja i koje se koriste u izveštajima, stare ili pokazuju druge bolesti poput herpesa zostera.

Provera činjenica: pogrešno!

Majmunske boginje su stvarne. Virus je poznat od 1958. godine, a od 1970. se zna da se može preneti i na ljude. Epidemije majmunskih boginja stalno su izbijale, samo što su do sada bile ograničene na zemlje zapadne i centralne Afrike. U Nigeriji je 2017. došlo do veće epidemije s preko 500 obolelih, koja do danas nije ugušena.

"Stare" slike, koje bi trebale da dokažu da su vesti o majmunskim boginjama lažne, uglavnom su agencijske fotografije koje se godinama nalaze u arhivama. I nije neuobičajeno da se iste fotografije više puta koriste za izveštavanje o temama iz medicine – jer je izbor uglavnom prilično mali. Neki korisnici Tvitera upoređuju fotografije obolelih od majmunskih boginja i herpesa zostera. To su naizgled identične slike kojima se želi da se pokaže da su vesti o majmunskim boginjama lažne.

Pretraživanje je pokazalo da je informativni tekst vlade australijske savezne države Kvinslend o herpesu zosteru ilustrovan slikom iz tvita. No, tekst o majmunskim boginjama od 19. maja 2022. ne sadrži sliku iz tvita, već je na njemu druga slika.

S druge strane, starija, arhivirana verzija članka od 17. jula 2021. netačno je prikazala majmunske boginje, ilustrujući ih slikom herpesa zostera – ta greška je sada ispravljena i članak je revidiran. Urednička greška na veb-stranici takođe ne menja činjenicu da su majmunske boginje stvarne.

Majmunske boginje izazvala vakcina protiv korone?

Tvrdnja: vakcina AstraZeneke sadrži oslabljene adenoviruse šimpanze kao nosače DNK-ovog korona proteina „spajk“. Za neke iz toga proizilazi da su infekcije majmunskim boginjama posledica te vektorske vakcine.

Provera činjenica: pogrešno!

Majmunske boginje i majmunski adenovirusi – iako reč „majmun“ na prvi pogled može da sugeriše moguću povezanost – nisu u vezi. Kristine Falk, predsednica Nemačkog društva za imunologiju, objašnjava: "Majmunske boginje su tako nazvane jer su prvi put otkrivene u koloniji majmuna 1958. Ali one potiču od glodara koji ih prenose na majmune, tako da su majmuni samo prelazni domaćini, odnosno posrednici tog virusa."

Adenovirusi, uključujući i adenoviruse šimpanze, koji čine osnovu za vektorske vakcine, potpuno su druga vrsta virusa od virusa velikih boginja – s potpuno drugačijim svojstvima. Između ostalog, ti virusi uzrokuju infekcije nalik prehladi. "I tu se pojavljuju neki virusi, izolovani iz šimpanzi i modifikovani za korišćenje u vakcinama. Oni se uzimaju od šimpanzi kako naše telo ne bi razvilo neku vrstu predimuniteta kao kod ljudskih adenovirusa.“ Kristine Falk i drugi stručnjaci zato ne vide mogućnost da vakcine protiv kovida mogu imati ikakve veze s izbijanjem majmunskih boginja.

Da li je virus nastao u laboratoriji u Vuhanu?

Tvrdnja: Institut za virusologiju u Vuhanu je, kako se tvrdi, eksperimentisao s virusima majmunskih boginja – za neke je to jasan pokazatelj da odatle dolazi aktuelna epidemija. Čitava stvar podseća na teoriju o korona-virusu, navodno nastalom u laboratoriji, koju naučnici smatraju malo verovatnom, ali ne i potpuno nemogućom.

Provera činjenica: to je obmana!

U Vuhanu su eksperimentisali s virusom majmunskih boginja, što je za neke pouzdana indicija da odatle dolazi najnovija epidemija. Tačno je da se tamo eksperimentisalo, postoji i studija koju je taj Institut objavio u februaru 2022. i to je sve transparentno. Međutim, eksperimentisalo se samo s fragmentom virusa koji je sadržavao manje od trećine genoma virusa majmunskih boginja. Prema studiji, taj fragment je apsolutno siguran, jer ne postoji rizik da bi mogao da se razvije u zarazni virus.

"Nema dokaza da su majmunske boginje došle iz laboratorije. Virus postoji u divljini i pojavljuje se u populacijama glodara u zemljama zapadne i centralne Afrike. Male epidemije među ljudima izbijaju gotovo svake godine“, kaže za DW Mark Slifka, imunolog i profesor u Nacionalno istraživačkom centru za primate u Oregonu.

Slifka takođe tvrdi da sekvencioniranjem genoma naučnici mogu da razlikuju različite sojeve virusa. Tako se može videti da li je virus povezan sa zapadnoafričkim ili centralnoafričkim sojem virusa majmunskih boginja. „Koliko ja znam, nijedan od primarnih slučajeva obolelih o kojima se izveštavalo nije putovao u Kinu pre nego što mu je dijagnostifikovana zaraza tim virusom“, rekao je Slifka.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) takođe je potvrdila da su svi aktuelni slučajevi povezani sa sojem virusa majmunskih boginja koji dolazi iz zapadne Afrike. Prema dokumentu Evropskog centra za prevenciju bolesti (ECDC), činjenica da se u Evropi trenutno pojavilo više slučajeva obolelih, verovatno je posledica okupljanja na internacionalnoj MSM-sceni (muškarci imaju seks s muškarcima, prim.red), jer se virusi majmunskih boginja prenose kontaktom putem sluznice.

Da li je glavni američki virusolog Fauči "vidovit"?

Tvrdnja: glavni američki imunolog Entoni Fauči dodelio je sredstva za istraživanje i lečenje od virusa majmunskih boginja pre izbijanja trenutne epidemije – za neke je to jak argument da je ova epidemija planirana unapred.

Provera činjenica: obmana!

Do izdvajanja sredstava za finansiranje istraživanja zaista je došlo. Od otkrivanja virusa majmunskih boginja 1958, više od 50 godina je poznato da se ljudi mogu zaraziti. Činjenica da postoje istraživački projekti o suzbijanju tog virusa nije veliko iznenađenje.

Potraga za pojmom "majmunske boginje“ na stranicama američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) otkriva da su redovno finansirani istraživački projekti o tom virusu i lečenju majmunskih boginja. Štaviše, stručnjaci kritikuju to da se još uvek posvećuje suviše malo pažnje tako opasnim virusima i bolestima koje oni uzrokuju – sve dok se oni ne pojave u razvijenim industrijskim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu