Srpska pametna ulična svetla zasijala u Las Vegasu i Filadelfiji

Grad Las Vegas je zajedno sa srpskim startap-om EnGoPlanet uspešno instalirao i pustio u rad pametna ulična svetla koja se napajaju isključivo iz čistih i obnovljivih izvora enegije.

Podeli
Foto: EnGoPlanet
Foto: EnGoPlanet

EnGoPlanet pametna ulična svetla, proizvedena u Srbiji, napajaju se kombinacijom solarne i kinetičke energije i u sebi sadrže pametne senzore i kamere koje sakupljaju razne informacije i tako pomažu gradovima da dobijaju podatke u realnom vremenu.

Takođe, ova svetla su povezana internetom što omogućava daljinsku kontrolu sa bilo koje lokacije. Ovim povodom gradonačelnica Las Vegasa, Karolajn Gudman je rekla: "Grad Las Vegas nastoji da bude lider u oblasti održivog razvoja i promovisanja čistih izvora energije. Naš prioritet kao grada je da obezbedimo najviši kvalitet usluge našim građanima ali i da gledamo u budućnost. Ovaj projekat će nam pomoći da istražimo rešenja koja mogu biti održiva zamena za veliki broj uličnih svetala koje mi imamo u gradu, i koja predstavljaju veliki budžetski izdatak."

Srpska pametna ulična svetla su instalirana nedaleko od čuvenog "Stripa", u delu Las Vegasa koji se trenutno transformise u centar inovativnih tehnologija.

Grad Las Vegas planira velike infrastrukturne projekte u ovom delu grada. Očekuje se da će u naredne tri godine grad investirati preko milijardu dolara u ovaj projekat gde će se koristiti isključivo obnovljivi izvori energije. Petar Mirović, direktor EnGoPlanet-a izrazio je zadovoljstvo uspešnom instalacijom u Las Vegasu.

Foto: EnGoPlanet
Foto: EnGoPlanet

"Ovo je bila naša prva instalacija i veoma smo srećni što je grad Las Vegas zadovoljan našim rešenjima i saradnjom sa nama. Dobili smo odlične povratne informacije i snažna obećanja da će naša pametna svetla biti korišćena i na drugim lokacijama u skorijoj budućnosti", kaže Mirović.

"Za manje od 6 meseci, uspeli smo da instaliramo naša pametna svetla ne samo u Las Vegasu nego i u Filadelfiji i Omanu. Imamo ozbiljne pregovore za velike projekte u Kuvajtu i Indiji i nadamo se uspešnoj realizaciji".

EnGoPlanet, mlada srpska kompanija koja ima kancelarije u Beogradu i Njujorku, bila je specijalan gost čuvenog Kolumbija Univerziteta na konferenciji o transformaciji gradova gde je direktor kompanije Petar Mirović održao prezentaciju i zajedno sa američkim ministrom saobraćaja Entonijem Foksom učestvovao u panelu o tehnologijama koje mogu promeniti gradove.

Foto: EnGoPlanet
Foto: EnGoPlanet

"Naša svetla će transformisati urbane gradove ali itekako i pomoći mnogim mestima u svetu bez električne energije. Danas u svetu živi preko 1,4 milijarde ljudi bez pristupa struji i bez javne rasvete. Trenutno nastojimo da uključimo velike kompanije, pre svega iz Amerike, u projekat instaliranja naših svetala u deset ruralnih mesta u Africi koji trenutno žive u mraku", zaključuje Mirović. Video:

Petar Mirović na Kolumbija univerzitetu (Foto: EnGoPlanet)
Petar Mirović na Kolumbija univerzitetu (Foto: EnGoPlanet)

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.