Napravljeni mali uređaji koji rade kao ljudski mozak

Istraživači za jednog univerziteta uspeli su da razviju uređaje koji troše jako malo struje, a rade na istoj voltaži kao i mozak.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2020.

13:22

Napravljeni mali uređaji koji rade kao ljudski mozak
Foto: depositphotos, 100502500

Naučnici sa Amherst Univerziteta u Masačusetsu smislili su način kako da koriste bioelektrična vlakna za pravljenje elektronskog uređaja poznatog kao memristor.

Koristeći proteinske nanožice razvijene iz bakterije Geobakter, naučnici su shvatili da bi mogli da naprave uređaj koji "troši" isto onoliko struje koliko i sinapsa u mozgu. Detalji ove nove tehnologije objavljeni su u časopisu Nature Communications.

"Ljudi se verovatno nisu ni nadali se da bismo mogli da stvorimo uređaj koji je jednako efikasan kao i njegov biološki pandan u mozgu, ali sada imamo realne dokaze o tome", rekao je istraživač sa Amherst Univerziteta Džun Jao.

Da bi testirali nanožice, naučnici su eksperimentirali sa pulsiranje, odnosno signalima koji su poslati kroz sitnu metalnu žicu koja ima prečnik koji je poslan kroz 100 puta manji nego ljudska dlaka.

"Ovaj uređaj, u poređenju sa običnim kompjuterom, ima mogućnost mašinskog učenja koja se ne zasniva ni na kakvom softveru", rekao je proferos Jao, a prenosi Independent.

Biološke nano-žice imaju mnoge prednosti u odnosu na nano-žice sa veštačkim silicijumom. Na primer, stabilnije su u vodi ili telesnim tečnostima, što znači da se mogu koristiti u biomedicinske svrhe (na primer, uređaji za praćenje otkucaja srca).

Kako kaže profesor Jao, njegov tim je sada spreman da nastavi sa ovim istraživanjem, a nadaju se da će jednog dana ovakvi uređaji moći da "komuniciraju" sa pravim neuronima u ljudskom telu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: