Dejting aplikacija korisnike povezuje na osnovu DNK materijala

Genetičar Džordž Črč sa Harvard univerziteta prilično je ambiciozan kada su istraživanja DNK materijala u pitanju, pa su se na njegovoj listi našli projekti koji bi mogli da spreče starenje, te da od ljudskih bića naprave superheroje.

Izvor: B92, PCPress
Podeli
Foto: depositphoto/Mactrunk
Foto: depositphoto/Mactrunk

Najnoviju projekat se tiče ljubavnog života korisnika dejting aplikacija, a Džordž je otišao korak dalje, te zamislio servis koji bi korisnike povezivao na osnovu informacija o DNK materijalu.

Osnovna ideja je da se spreče urođena genetska oboljenja, tako da tu nema mesta romantici. Da bi se razumelo kako aplikacija funkcioniše neophodna su makar osnovna znanja o dominantnim i recesivnim genima, te o tome da su dominantni geni, kako i samo ime kaže, oni koji odnose pobedu u prenošenju genetskih informacija.

Tako je na primer gen za braon oči dominantan, dok je onaj za plave recesivan, pa ako osoba sa tamnim očima dobije potomstvo sa svetlookim partnerom, dete će najverovatnije imati braon oči.

I dok je boja očiju manje važna, ističe se da su recesivni geni odgovorni i za neka genetska oboljenja, a osobe koje su nosioci uglavnom ne znaju ništa o tome, budući da su zdrave jer su pobedu odneli dominantni geni. Ukoliko se, pak, sretnu dve osobe koje nose recesivne gene za istu bolest, verovatnoća da njihovo potomstvo oboli je oko 25 odsto, pa se Džordž nada da bi DNK dejting aplikacija to mogla da spreči i doprinese boljem stanju celokupne ljudske populacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 29 idi na stranu