Huaweijev OS sve izvesniji, ruska Aurora stiže kao back-up rešenje?

Spekulacije da će kineski proizvođač pametnih telefona Huawei vrlo brzo pronaći rešenje, nakon što je Google prekinuo saradnju sa tom kineskom kompanijom - sada se potvrđuju pošto, Huawei ubrzano podnosi zahteve za zaštitu svog operativnog sistema Hongmeng.

Tehnopolis

Izvor: B92, Tanjug, Asia Times, PC Press

Subota, 15.06.2019.

16:44

Huaweijev OS sve izvesniji, ruska Aurora stiže kao back-up rešenje?
Ilustracija / Foto: Depositphotos/VitalikRadko

Kako navodi Rojers pozivajući se na podatke UN-ove Svetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva (WIPO), Huawei je podneo zahteve za zaštitu Hongmenga na devet tržišta.

Među njima su Kambodža, Južna Koreja, Kanada i Novi Zeland. Kancelariji za zaštitu intelektualnog vlasništva Evropske unije zahtev je predat 14. maja, a u Peruu je zahtev predat 27. maja, pokazuju podaci tamošnjeg regulatora za zaštitu tržišne konkurencije Indecopi.

Na matičnom kineskom tržištu Huavei je zatražio zaštitu intelektualnog vlasništva za Hongmeng još u avgustu prošle godine, a odgovor od tamošnjeg regulatora došao je prošlog meseca, prema podacima kineske kancelarije za zaštitu intelektualnog vlasništva.

Ti podaci pokazuju da drugi proizvođač mobilnih telefona na svetu počinje sa primenom "plana B" na ključnim tržištima nakon što su američke mere počele da ugrožavaju njegovo poslovanje.

Osim toga, azijski mediji su proteklih dana pisali od mogućnosti da Kina i Rusija udruže snage ne bi li kreirali potpuno samostalni ekosistem za mobilne i druge uređaje iz domena potrošačke elektronike.

Jedan od pravaca u kojima bi ta sradnja mogla da krene je Aurora, koju već označavaju kao "ostvarenje evroazijskih mobilnih integracija". Reč je operativnom sistem koji razvija moskovska firma Russian Open Mobile Platform.
Ilustracija / Foto: Depositphotos/viperagp
Aurora je bazirana na Sailfish operativnom sistemu, koji je dizajnirala finska kompanija Jolla, uz podršku mnoštva "podizvođača" u Rusiji, tako da je veliki broj razvojnih timova baš iz te zemlje učestvovao u njenom stvaranju.

Stvari su otišle korak dalje kada je ruski preduzetnik Grigorij Berezkin 2014. godine postao suvlasnik kompanije Jolla, da bi 2016. godine njegova kompanija počela razvoj ruske verzije ovog operativnog sistema. Državna kompanija Rostelecom je 2018. kupila udeo od 75 odsto u Open Mobile Platform, piše PC Press.

Na prošlonedeljnom International Economic Forumu u Sankt Petersburgu, potpredsenik Huaweija Guo Ping je sa ruskim ministrom digitalnog razvoja i komunikacija Konstantinom Noskovim razgovarao o mogućnostima prihvatanja Aurora, što je izazvalo veliku pažnju.

Tu informaciju pratila je i ona da su predsednici Putin i Si Đinping, između ostalog, razgovarali i o tome da Huawei usvoji Aurora operativni sistem, kao i o potencijalnim lokacijama proizvodnih postrojenja Huaweija na teritoriji Rusije.

Aurora je, sa stanovišta kineskog tehnološkog giganta, u ovom trenutku, "brzo-evoluirajući plan B". Huawei značajno ubrzava razvoj i implementaciju HongMeng operativnog sistema, za koji se tvrdi da je čak 60 odsto brži od Androida. Inače, ceo proces je započeo još pre sedam godina, kada je HongMeng nastao kao projekat u okviru Huawei razvojnih centara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: