Dvadeset godina od prve SMS poruke

Prva SMS poruka poslata je tačno pre dvadeset godina - 3. decembra 1992. godine u Engleskoj.

Izvor: Tanjug
Podeli

Taj servis, osmišljen da bi telefonski operateri slali kratke poruke klijentima, doživeo je neverovatan uspeh i postao metod komuniciranja širom sveta za kratke i efikasne "razgovore" jeftinije od telefonskih, prenosi italijanska agencija Ansa.

U Italiji je tokom 2011. godine, primera radi, poslato 89 milijardi SMS (skraćenica od Short Message Service) poruka.

Nil Papvort, tada dvadesetogodišnji inženjer Vodafona, za prvu SMS poruku upotrebio je kompjuter koji je povezao s mobilnim telefonom koji je bio na engleskoj mreži GSM Vodafon, a prvu SMS poruku sa mobilnog na mobilni poslao je početkom 1993. godine jedan stažista u kompaniji Nokia.

Danas postoje nove mogućnosti slanja SMS poruka preko pametnih telefona, ali klasične SMS poruke su ostale najomiljenije zbog toga što funkcionišu sa svim telefonima i sa svim operaterima, čak i onda kada nema pokrivenosti Internetom.

Foto: Image courtesy of nokhoog_buchachon / FreeDigitalPhotos.net

Vesti

Pakistan: Ukinuta blokada Youtube-a

Pakistan je danas privremeno dozvolio pristup Youtube-u, blokiranom od septembra zbog kontroverznog anti-islamskog filma, ali tek pošto su preduzete mere da se isfiltriraju sadržaji sa elementima bogohuljenja i pornografije.

Vesti subota 29.12. 13:22 Komentara: 9

Čuvajte se sumnjivih e-mail čestitki

Novogodišnji praznici i Božić su vreme za okupljanje porodice pored jelke, ali novo vreme donosi i druge vidove okupljanja poput igranja na računarima ili surfovanje internetom, a zaokupljenost tehnologijom za vreme praznika koriste i sajber kriminalci.

Vesti subota 29.12. 09:00 Komentara: 15
strana 1 od 60 idi na stranu