Skoro 5% računara inficirano malverom

Na svakih 20 personalnih računara s Windowsom čiji su korisnici zatražili pomoć od Microsofta, jedan je bio zaražen malwareom (malicioznim/zlonamernim/ softverom), saopštila je ova kompanija.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2011.

14:58

Default images

Microsoft je ovaj statistički pokazetelj (i još neke) dobio na osnovu podataka koje je generisala njegova nova besplatna alatka za skeniranje i uklanjanje malwarea, prigodno nazvana Safety Scanner (bezbednosni skener), a iznova lansirana 12. maja.

Oko 420.000 kopija te alatke preuzetih u prvoj nedelji njene dostupnosti očistilo je malware ili znakove zloupotrebe sa preko 20.000 računara s Windowsom, izvestio je Microsoftov Centar za zaštitu od malvera (Microsoft Malware Protection Center, MMPC). To znači da je stopa zaraženosti 4,8%.

U proseku su na svakom od zaraženih računara bile 3,5 bezbednosne pretnje, koje je Microsoft definisao ili kao konkretan malware ili kao naznaku uspešnog napada na dati računar.

Od 10 najčešće pronađenih pretnji koje je pronašao ovaj bezbednosni skener, 7 se oslanjalo na propuste u Oracle Java, navodi se u objavljenom izveštaju.

Ovaj pokazatelj potvrđuje ranije izrečenu tvrdnju objavljenu u nedavnom Mikrosoftovom izveštaju o bezbednosti, u kome je istaknuto da se u drugoj polovini 2010. javio veliki skok u broju iskorišćavanja propusta u Javi.

Microsoft za 85% ovih pretnji u drugoj polovini 2010. krivi dva propusta u Javi navedena na prvom i na šestom mestu najčešćih deset koje je zabeležio pomenuti alat za skeniranje. Jedan od njih je još u decembru 2008. "zakrpila" kompanija San (Sun) – koju je u međuvremenu progutao Oracle – dok je drugi sređen u novembru 2009.

Safety Scanner je na 2.272 računara pronašao dokaze o iskorišćavanju široko eksploatisane greške u Javi koja se u bazi najčešćih ranjivosti i eksploatisanih propusta (Common Vulnerabilities & Exploits) navodi pod oznakom CVE-2008-5353. Na 7,3% tih računara bio je nađen i ozloglašeni Alureon, dok je 5,7% bilo inficirano jednim od lažnih antivirusnih programa iz porodice „Winwebsec“.

Safety Scanner je zamenio stariju mrežnu alatku i koristi istu tehnologiju i otkrivanje virusnih potpisa kojom se služi i Microsoftov besplatni antivirusni program Security Essentials kao i njegov proizvod Forefront Endpoint Protection namenjen preduzećima.

Mikrosoftov skener može se preuzeti ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: