Počelo je: Ispod vesti "tačno", "umereno tačno"

Google je počeo da prikazuje oznaku "tačnosti" vesti prilikom pretrage sadržaja na internetu.

Tehnopolis

Izvor: zdnet.com

Utorak, 11.04.2017.

11:11

Počelo je: Ispod vesti

Sistem označavanja tačnosti vesti oslanja se na program koji je prošle godine napravila Google Jigsaw grupa.

To znači da će neki rezultati pretrage sada pokazivati i sažetak u kom se vidi i izvor vesti i organizacija koja ju je proverila. Samo članci koje su proverile medijske kuće imaće oznaku i sažetak, dok sve ostale možete smatrati neproverenim.

Google neće brisati tekstove i članke, ali ovim sistemom označavanja pokušava da suzbije produkciju lažnih vesti i adekvatno istakne članke koji su u skladu sa pravilima provereni.

"Svakog minuta, svakog dana, objave se na hiljade tekstova, što je ogromna količina sadržaja. Nažalost, nije svaki od njih tačan, što otežava razlikovanje činjenica od fikcije", kaže Džastin Koslin iz Jigsaw grupe.

Objavljivači će morati da ispune nekoliko uslova, kako bi se njihovi članci pojavljivali sa oznakom proverene informacije. Google će prikazivati oznaku samo za one koji su koristili Schema.org ClaimReview marker na svakoj strani na kojoj su proverili tačnost ili ako koriste Share the Facts widget.

Takođe, uključiće samo objavljivače za koje je "algoritam utvrdio da su relevantan izvor informacija".

Ipak, Google kaže da korisnici mogu očekivati i sadržaje sa kontradiktornim zaključcima o tačnosti.

Google sistem označavanja provere začnosti je pokrenuo Facebook, kako bi pomogao korisnicima da razlikuju "lažne" od "istinitih" vesti. Facebook je prošle nedelje objavio i savete za prepoznavanje lažnih vesti, uključujući proveru datuma, proverljivost, izveštavanje drugih medija, kao i napomenu da su mnoge priče "namerno lažne".

Facebook, Google i Twitter krenuli su u borbu protiv lažnih vesti, nakon kritika da tokom američkih izbora nisu dovoljno sprečavali širenje dezinformacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: