Ovako zatvorenici doživljavaju internet

U većini zatvora u SAD korišćenje interneta je zabranjeno, a mnogi zatvorenici su u njima još od devedesetih godina. Oni zato ne znaju ni šta je internet, ni koje mogućnosti nudi.

Tehnopolis

Izvor: Index.hr

Nedelja, 01.09.2013.

12:35

Default images

Oni su o internetu čuli od prijatelja i članova porodice, na televiziji, radiju i časopisima, ali im je teško da zamisle šta je to.

Novinar BuzzFeeda odlučio je da porazgovara s nekoliko zatvorenika zatvora San Kventin n u Kaliforniji, a jedan od njih internet zamišlja kao "niz stranica koje se u nedogled povezuju s drugim stranicama".

"Znam da na Facebooku možeš pronaći nekoga, ako napiše u koju školu je išao i slično, ali meni to nema smisla. Aplikacije sam video u jednoj emisiji na televiziji. To je taster koji te vodi negde, kao na primer na internet stranicu, samo brže", dodao je.

"Nisam znao da je promenio svet"

Neki zatvorenici su bili deo programa u kom su učili o internetu iz knjiga i prezentacija, ali nikad nisu imali praktičnu nastavu.

"Nikad nisam video internet u zatvoru, a zatvoren sam 1997. godine. CD je tada bio velika stvar. Znao sam da internet nazivaju "superautoputem informacija" s razlogom, ali nisam imao pojma da je društvo njime toliko povezano.

Nisam znao da je toliko veliki i nov, promenio svet. Zamišljao sam aplikaciju kao taster na mobilnom telefonu, ali nisam znao kako on zapravo funkcioniše ni koja je njegova uloga", rekao je Tomi Vinfri, 35-godišnjak koji bi mogao u zatvoru provesti čitav život.

"Ko to sve radi i gde se to sve odvija?"

Horhe Heredija ima 37 godina, a u zatvor je došao 1998. godine.

"Video sam reklame za internet i aplikacije na televiziji, ali nikad nisam obraćao pažnju na njih niti sam im pridavao važnost. Mislio sam da su to samo stranice na kojima se ljudi druže i provode slobodno vreme", objasnio je svoje viđenje interneta i aplikacija.

"Internet sam zamišljao kao beskrajan prostor ispunjen informacijama o svemu na svetu. Zbunjivalo me je pitanje kako se može od jedne informacije tako brzo doći do druge, a nisam znao ni kako bih to opisao", kaže Krisfino Kenjata Leal, 44-godišnjak, koji je u zatvoru 19 godina.

"Jasno mi je da sve teži brzini i mobilnosti, ali često se pitam ko to sve radi i gde se to sve odvija?".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: