Odlazak Džerija Janga, osnivača Yahooa

Džeri Jang, jedan od osnivača kompanije Yahoo! podneo je ostavku na sve funkcije koje je zauzimao u toj kompaniji.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2012.

11:00

Default images

Jang je ostavku podneo na mesto u Upravnom odboru i funkcije u upravnim odborima kompanija Yahoo Japan Corporation i Alibaba Group Holding. Jang je osnovao Yahoo! 1995. godine zajedno sa Dejvidom Fajlom i bio je izvršni direktor od juna 2007. do januara 2009. godine. Njegove zasluge su što je Yahoo! krajem prošlog veka izrastao u jednu od najvećih IT kompanija na svetu, ali snosi i deo odgovornosti za posrtanje kompanije u prvoj deceniji novog milenijuma.

Mnoge deoničare kompanije Jang je "razljutio" odbijanjem Microsofta, kada je 2008. godine ponudio 47,5 milijardi dolara za preuzimanje. Trenutna vrednost kompanije Yahoo! na tržištu procenjuje se na 20 milijardi dolara.

U kratkom saopštenju koje je pratilo informaciju o ostavci Jang se pohvalno izrazio o imenovanju Skota Tompsona, bivšeg predsednika PayPala, na mesto izvršnog direktora Yahooa i naglasio da “veruje da će kompanija u predstojećem periodu ostvariti odlične rezultate”. Svoje buduće planove Jang je najavio rečima: "Došlo je vreme da se posvetim drugim stvarima, koje nemaju veze sa Yahoom!”

Na Vol Stritu, investitori su "pozdravili" odlazak Janga rastom vrednosti akcija Yahooa! za 4,6 odsto u elektronskim transakcijama. Oni sada smatraju verovatnijim dolazak svežeg novca iz nekog investicionog fonda, ali i ustupanje udela Yahooa u kineskoj kompaniji Alibaba.

"Svi će reći da to znači da je sporazum s azijskim partnerima verovatniji", rekao je analitičar u "Macquarieju" Ben Šakter . On je istakao i da su akcionari smatrali da je Jang zainteresovaniji za rekontrukciju kompanije, nego za maksimalizovanje njene vrednosti u kratkom roku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: