Internet pripada svima nama

Od 25.maja ove godine zemlje Evropske unije moraće da počnu sa primenjivanjem novih zakona u oblasti telekomunikacija.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 20.04.2011.

10:26

Default images

Novi set zakona odnosi se na transparentnost, kvalitet usluga i ostvarivanje principa otvorenog i neutralnog interneta u praksi.

Nili Kruz, komesarka Evropske komisije za digitalnu agendu, rekla je da je internet jedno od najznačajnijih zajedničkih dobara, i da se njime mora upravljati transparentno i pažljivo.

"Sigurna sam da ćete se složiti sa mnom kada kažem da prava vrednost interneta leži u činjenici da pripada svima nama", rekla je Kruz.

Nova regulativa koju će evropske telekomunikacione kompanije oslanjaće se na tri ključne tačke. Prva od njih je transparentnost servisa.

Korisnici će morati da budu precizno obavešteni o tome kakve usluge određeni internet provajder pruža i koje su realne brzine protoka koje može očekivati.

"Postojaće obaveza za telekomunikacione provajdere da precizno informišu korisnike, pre nego što oni potpišu ugovor, o tome šta dobijaju, a šta ne od tog operatera. Korisnik treba da zna kakva je realna brzina konekcije koju može očekivati, a ne neka hipotetička "do toliko" brzina, koji mogu postići samo ako niko od njihovih komšija ne koristi internet u tom momentu", navodi se u zvaničnom saopštenju.

Jedna od stvari koja će takođe biti obavezna u Evropskoj uniji, a o kojoj se poslednjih par godina, u više navrata, priča i u Srbiji je usluga prenošenja broja telefona.

Naime, nova pravila omogućiće korisnicima menjanje operatera u toku jednog radnog dana, uz zadržavanje postojećeg broja telefona. Korisnici moraju imati pravo da promene operatera bez ikakvih otežavajućih okolnosti, zahtev je Evropske komisije.

Što se neutralnosti na internetu i upravljanja internet saobraćajem tiče, komesarka Kruz smatra da je neophodno da internet provajderi ne diskriminušu neke kompanije, na primer one koje pruža VoIP usluge, kao što je Skype.

Ona je rekla da postoje informacije da pojedini operateri otežavaju korisnicima korišćenje ovih usluga, i da će se tokom 2011. godine takvi slučajevi pomno pratiti.

"Ne dopada mi se blokiranje ili degradiranje određenih servisa. Ali, ako već postoji tako nešto, onda korisnici imaju pravo da znaju za to, kako bi odabrali operatera koji će im pružiti ono što žele. Nije u redu tajno blokirati određene servise", istakla je Kruz.

Ona je naglasila i da će se u sprovođenju novih pravila osloniti, osim na svoja tela, i građane od kojih će tražiti informacije o eventualnim problemima.

"Odlučna sam u tome da svako u Evropskoj uniji treba da ima mogućnost da uživa u prednostima otvorenog i neutralnog interneta, bez skrivenih restrikcija ili sporijih brzina od onih koje su im obećane", zaključila je komesarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: