Vimbldon će zabraniti nastup Rusima i Belorusima!

Zvaničnici najvećeg teniskog turnira Vimbldona planiraju da zabrane nastup teniserima iz Rusije i Belorusije na ovogodišnjem turniru.

Izvor: B92

Sreda, 20.04.2022.

08:20

Vimbldon će zabraniti nastup Rusima i Belorusima!
Foto: Profimedia

Kako prenosi Njujork Tajms, Vimbldon će postati prvi teniski turnir koji je ograničio nastup pojedinačnih ruskih i beloruskih sportista zbog invazije Rusije na Ukrajinu, koji podržava Belorusija.

Ovo su navodno potvrdili visoki zvaničnici turnira koji su želeli da ostanu anonimni jer im nije dozvoljeno da pričaju u ime Ol Ingland Klaba, koji organizuje Vimbldon.

Ova odluka bi isključila izvestan broj visoko rangiranih igrača. Četiri ruska muškarca su rangirana među 30 najboljih na ATP Touru, uključujući i drugog Daniila Medvedeva, koji je aktuelni šampion Otvorenog prvenstva SAD u pojedinačnoj konkurenciji, iako se trenutno oporavlja od operacije kile.

Rusija ima pet žena u prvih 40 na WTA rang listi, predvođene 15. igračicom Anastasijom Pavljučenkovom. Arina Sabalenka iz Belorusije je na četvrtom mestu i prošle godine je bila polufinalista Vimbldona. Njena zemljakinja Viktorija Azarenka, bivša broj 1, nalazi se na 18. mestu.

Najpoznatiji teniski turnir održaće se krajem juna u Londonu. Među pretendentima za titulu je i Rus Danil Medvedev, drugi teniser sveta.

Nakon što je rat počeo u februaru, teniske organizacije su brzo sprečile Ruse i njihove beloruske saveznike da učestvuju u timskim takmičenjima kao što su Dejvis kup i Bili Džin King Kup, od kojih su oba osvojili ruski timovi 2021. godine. Sedam upravnih tela ovog sporta objavilo je da je zabrana kolektivna od 1. marta.

Turniri za muškarce i žene u Moskvi kasnije ove sezone su otkazani, kao i niz događaja nižeg nivoa u Rusiji i Belorusiji. Međunarodna teniska federacija je takođe objavila suspenziju Ruske teniske federacije i Beloruske teniske federacije iz ITF članstva.

Ali ruskim i beloruskim igračima je dozvoljeno da nastave da se takmiče na profesionalnim turnirima kao pojedinci, iako bez ikakve nacionalne identifikacije. Više ne postoje zastave ili zemlje pored njihovih imena na semaforima, u žrebovima ili na rang listama.
Foto: Profimedia
Ali bilo je poziva na punu zabranu od nekoliko bivših i sadašnjih ukrajinskih igračica, uključujući zvezdu u usponu Martu Kostjuk i bivšu igračicu Olgu Savčuk, kapitenku ukrajinskog tima Bili Džin King kupa, koji se takmičio protiv Sjedinjenih Država u Ešvilu prošle nedelje.

"Mislim da je to samo pitanje vremena",
rekao je Savčuk u intervjuu, "Nisam ja ta koji donosi odluku, ali mislim da i njima treba zabraniti da igraju kao pojedinci. To ne može biti samo sankcija protiv 90 odsto ruskog naroda, a 10 odsto ne. Mora biti ravnomerno. I mislim da je to kolektivna krivica".

Ali dok su neki drugi međunarodni sportovi, uključujući atletiku i umetničko klizanje, zabranili pojedinim ruskim i beloruskim sportistima neka takmičenja, profesionalni tenis je usvojio konzervativniji pristup.

Zvaničnici u muškim i ženskim turnejama su tvrdili da ruske i beloruske igrače ne treba kriviti za invaziju ili politiku njihovih zemalja i istakli da je nekoliko vodećih igrača, uključujući ruske zvezde Andreja Rubljova, osmog igrača sveta, i Pavljučenkova su se izjasnili protiv rata.

"Čvrsto osećam da opet ovi pojedinačni sportisti ne bi trebalo da budu kažnjeni odlukama autoritarnog rukovodstva koje očigledno čini užasne, za osudu stvari", rekao je Stiv Sajmon, šef WTA u intervjuu za BBC prošlog meseca, "Ali ako se to dogodi, što je opet deo ukupne strategije da se Rusija i ruski građani plate posledice za odluku koju je donela njihova vlada, onda to neće biti nešto što mi podržavamo".

Otvoreno prvenstvo Francuske, koje počinje sledećeg meseca i predstavlja sledeći grend slem turnir u kalendaru, nije nagovestilo da namerava da zabrani nastup pojedinačnim igračima. Kao ni Ju-Es open, koji će se održati u Njujorku krajem avgusta i početkom septembra.
Foto: Nikola Gligic/Starsportphoto ©
Za sada, redovna turneja – poput ovonedeljnih događaja u Barseloni, Beogradu, Istanbul u i Štutgart — nastavljaju se sa Rusima i Belorusima u žrebovima.

Ali Vimbldon, koji počinje 27. juna u Londonu, bio je pod velikim pritiskom britanske vlade, na čelu sa premijerom Borisom Džonsonom, da zauzme jači stav.

Najdžel Hadlston, britanski ministar sporta, rekao je na skupštinskom saslušanju prošlog meseca da će ruski igrači poput Medvedeva možda morati da pruže "uveravanja" da ne podržavaju predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina da bi igrali na Vimbldonu.

Ali turnir, koji je verovatno i dalje najprestižniji u sportu, očigledno je odlučio da ne zahteva od igrača da osude svoje vlade iz zabrinutosti da bi to moglo da njih ili njihove porodice dovede u nesigurnu situaciju.

Zabrana, iako nije deo prvobitnog razmišljanja zvaničnika Vimbldona, sprečila bi igrače da naprave takav izbor.

Vimbldon nije zabranjivao pojedinim sportistima iz određenih zemalja od posle Drugog svetskog rata kada igračima iz Nemačke, Japana i drugih nacija nije bilo dozvoljeno da igraju na turniru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: