Skener B92: Kad selektor posle 20 minuta igre mora da vikne "'ajmo življe"

Reprezentacija Srbije je slavila na gostovanju u Litvaniji, ali je pitanje čime selektor Ljubiša Tumbaković može da bude zadovoljan u predstavi tima koji je poslao na teren.

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

Ponedeljak, 14.10.2019.

23:01

Skener B92: Kad selektor posle 20 minuta igre mora da vikne
Foto: StarSport

On nije na raspolaganju imao sve fudbalere na čije usluge računa, da li zbog povreda, "opravdanog odsustva" ili zbog "poruka upućenih na pogrešne adrese", pa je u takvim okolnostima na teren stadiona u litvanskoj prestonici izveo je tim sastavljen od verovatno najboljih igrača koji su krenuli na put.

Srpska ekipa je imala velike probleme da probije blok Litvanije, koja je odlučila da svoju šansu traži iz kontranapada, a u tome je uspela tek u drugom poluvremenu.

Pročitajte još Ljajić i Mitrović "slomili" Litvaniju – opet smo primili gol

Nakvašeni teren od veštačke trave nije bio saveznik srpskim igračima, ali se ni oni nisu previše trudili da se po njemu kreću kako bi trebalo.

Već posle dvadeset minuta igre Tumbaković je svom timu dobacivao da "mora življe", ali je to dočekao tek posle 15-minutne pauze, kada su izvršene određene rokade posle kojih je lopta išla tečnije i nalazila puteve do mreže domaćina.

Pročitajte još Mitrović na gol od Mitića – još sedam "koraka" do Bobeka!

Poslednjih dvadesetak minuta ne idu na čast srpskom timu, Litvaniji je prepuštena inicijativa i krenulo se u odbranu gola. Po nepisanom pravilu, takve stvari se kažnjavaju, protivnik je postigao gol i imao veliku želju da napadne Dmitrovića do kraja meča.

Ako iz svega treba izvući neke pozitivne stvari, onda su to nastupi pojedinih igrača, dok će o statusu nekih od njih selektor morati dobro da promisli ukoliko ima nameru da tim odvede na Evropsko prvenstvo kroz baraž koji će biti na programu u martu sledeće godine.
Foto: StarSport
Marko Dmitrović

Najmanje tri stvari fudbalski golman ne sme da uradi - da ispusti loptu, dozvoli da mu je protivnik uzme iz nogu i da "zapliva". Startni čuvar mreže je dve od tri moguće greške napravio već u prvom poluvremenu. Možda je i do nezagrejanosti, pošto se fudbaleri Litvanije nisu pretrgli u želji da ga ugroze, ali sve to ne sme da mu se dešava. Pitanje je kako bi sve izgledalo da je sa druge strane bila, uslovno rečeno, ofanzivnije orijentisana ekipa. Ako se tome doda i da je primio gol iz šuta upućenog u ugao u kome je stajao, može se konstatovati da je njegova "jedinica" pod znakom pitanja.

Nemanja Miletić

Na otvorenom treningu reprezentacije se videlo da "uvežbava korak" sa Nikolom Milenkovićem, ali je možda više trebalo da radi na sinhronizaciji sa Nemanjom Radonjićem. Ili je, na ovom meču desnokrilni fudbaler, morao da više obrati pažnju na kretnje svog beka. U defanzivi je bio meta protivnika, često su uspevali da ga pomere duplim pasovima, zbog čega je Milenković morao da izlazi sa svoje pozicije da pokrije "rupu". Nije bilo fudbalera Fiorentine da popravi grešku saigrača u 79. minutu, kada je desnog beka Partizana iz ravnoteže potpuno izbacio Donatas Kazlauskas i postigao gol za Litvaniju.

Nikola Milenković

Jedini pravi centralni bek u večerašnjoj formaciji Srbije je odigrao utakmicu bez greške, bilo ga je na svakom kraju terena, uspevao je i da bude začetnik akcija, a u nekoliko navrata je glasno morao da opomene svoje saigrače da moraju da budu agilniji. To se posebno odnosilo na Nemanju Radonjića.

Aleksandar Kolarov


Kapiten je ponovo zaigrao kao štoper, poput Milenkovića je morao da bude veoma glasan prema saigračima, a zbog njihove slabe kretnje je u nekoliko navrata morao da vraća loptu u noge Dmitroviću. Srpski tim je moglo skupo da košta njegovo pogrešno postavljanje u 36. minutu, kada je Milenković morao da pomogne Miletiću, zbog čega je jedan od napadača Litvanije došao do prilike da neometan šutira glavom iz šesnaesterca.

Filip Mladenović

Poput Miletića, umeo je da ode visoko i da ima problem da isprati krilne napadače Litvanije pri pokušajima kontranapada. U prvom poluvremenu se često duplirao sa Filipom Kostićem po levom boku, a nešto više prostora po svojoj strani je dobio u nastavku, kada se na terenu našao Mijat Gaćinović.
Foto: StarSport
Nemanja Maksimović

Premetrio je vezista Hetafea teren stadiona LFF uzduž i popreko, sredina terena je bila njegovo dvorište, zatvarao je sve pokušaje protivnika da razvije pas igru, a pritom i stizao da pomogne bekovima na obe strane. Sjajna partija 24-godišnjeg fudbalera.

Luka Milivojević


Evidentno je da je vreme provedeno van nacionalnog tima ostavilo traga na kapitenu Kristal Palasa. Pokušavao je da pokrene akcije sa svoje polovine, ali njegova igra nije mogla da dođe do izražaja zbog čvrstog bloka Litvanije i nedovoljne kretnje njegovih saigrača. Bez obzira na sve to, činio je sa Maksimovićem odličan tandem centralnih veznih igrača.

Nemanja Radonjić

Učestvovao je kod golova, pokušavao da solo prodorima napravi štetu protivničkim fudbalerima zaduženim za pokrivanje desne strane, ali su i dalje njegovi potezi sirovi, ponekad suvišni i ne mogu da donesu rezultat. Ipak, njegova brzina jeste problem za svakog protivnika i verovatno u tome treba tražiti razloge za odluku Tumbakovića da ga uvrsti u startnu postavu.

Adem Ljajić

Trebalo je vremena da se oslobodi, da izmakne iz vida protivnicima i da od saigrača dobije upotrebljive lopte koje bi mogao da distribuira dalje. Sve je leglo na svoje na startu drugog poluvremena, Tumbaković ga je više usmerio ka desnoj strani, gde je od Radonjića dva puta dobio upotrebljive lopte, koje su potom završavale na stopalu Aleksandra Mitrovića, a potom i u mreži Litvanije.
Foto: StarSport
Filip Kostić

Fudbaler koji poslednjih nekoliko sezona zarađuje platu kao krilni bek jednostavno nije mogao da pokaže svoje kvalitete na večerašnjoj utakmici, zbog čega kao krilo, sa zadatkom da ulazi u centralni deo terena, nije bio upotrebljiv, zbog čega ga je Tumbaković u poluvremenu ostavio na klupi. Imao je nekoliko centaršuteva na startu meča, pokušavao i da kombinuje sa Mladenovićem, ali jednostavno nije mogao da radi ono što mu je posao.

Aleksandar Mitrović

Dva gola, nekoliko štoperskih intervencija, konstantan pritisak na defanzivce Litvanije koji su često u strahu od njegovog prisustva morali da izbacuju loptu u aut. Da li iko više sme da postavi pitanje o tome ko je prvi špic reprezentacije Srbije?

Mijat Gaćinović

Zamenio je Filipa Kostića u poluvremenu, kao igrač sa više želje da se približi sredini terena od svog saigrača iz Ajntrahta. Kako je težište igre u drugih 45 minuta bilo pretežno na desnoj strani, nije imao previše prilika da bude u centru pažnje.

Saša Lukić

Zamenio je Luku Milivojevića, ne bi bilo pogrešno da ostane neocenjen.

Nemanja Gudelj


Zamenio je Adema Ljajića u finišu utakmice, u momentima kada je Litvanija krenula da napada, sa zadatkom da spreči mogući drugi pogodak domaćeg tima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: