Spidflajing, za borbu protiv dosade

Dosada je gadna čak i kada ste navikli da pilotirate paraglajdere ili skačete BASE skokove, a upravo zbog večne borbi protiv dosade ovi piloti i padobranci su smisli novi sport - Spidflajing.

Svet
Podeli

Mešajući skijanje i upravljanje paraglajderom napravili su aktivnost podjednako zanimljivu i za gledaoce i za pilote-vozače. Taa disciplina se, prvenstveno zbog ogromnog rizika, zajedno sa skajdajvingom i BASE skokovima svstava u najopasnije ekstremne sportove. Brzina kretanja po snegu i po vazduhu uglavnom ide od 35 do 70 km/h, dok kod iskusnih profesionalaca dostiže i 100 km/h, a treba pomenuti činenicu da ne postoji opcija rezervnog padobrana u slučaju da se glavnom nešto desi.

Skajfjaling je nastao pre nekoliko godinama na skijalištima Francuske, a sada je atrakcija u svim većim ski centrima Švajcarske, Austrije, Italije i Nemačke. Oprema je uglavnom preuzeta iz paraglajdinga, ali kako se pojavljuje sve više novih vozača pojavljuju se i posebno dizajnirana krila prilagođena za uslove skajflajinga.

Sam termin okuplja više različitih oblika izvođenja koje se razlikuju u tehnici ili u zavisnosti od okruženja i godišnjeg doba.

Skajflajing: Nakon što se nogama odbacite sa zemlje spuštate se niz ski stazu blizu tla ali bez kontakta sa njim sve to sletanja. Zbog male upotrebe samih skija ta vrsta leta može da se praktikuje i na stazama bez snega i bez upotrebe ski opreme

Skajrajding: Spuštate se niz ski stazu uz česte kontakte sa tlom tj. povremeno skijanje tokom leta.

Uz to postoje i sportske discipline u vazduhu koje imaju dosta sličnosti sa skajflajingom. Tako je blejdraning disciplina gde vozač iskače iz aviona i prati stazu obeleženu zastavicama obično oblika nekog sečiva. Kod sporta nazvanog svuping takmičar skače iz avina i postiže poene izvođenjem trikova i kontolisanim sletanjem, a sve to se odvija u relativno niskom letu, najčešće iznad travnate i vodene površine.

Ono što prvenstveno razlikuje te discipline je sama prvobitna zamisao iza veštine, jer je flajing više inspirisan sličnošći letenja paraglajderom i 'letenja' na skijama, pa se više naglašava ta kombinacija neprekinutog izuzetno brzog kretanja, dok su blejdraning i svup više nastrojeni postizanju određenog rezultata, trikova ili brzine. Takođe, sama pristutnost aviona i potrebne visine kao odrednica ta dva sporta je ono što ih drastično odvaja od flajinga koji je jednostavniji u svom izvođenju.

Ako ste ikada zažalili što zbog ski staze morate da zakočite razmislite od spidflajingu možda prepreku možete jednostavno da preletite...

Sport

Fetel i družina: Njihov najsjajniji čas

Na kraju godine, reč imaju tvorci šampionske kampanje Red Bul rejsinga u 2010. Njihove su uloge različite - jedni su vozili, drugi konstruisali, treći upravljali, podržavali, organizovali, a plod sveg tog truda očigledan je: dve titule, vozačka i konstruktorska, uz 15 pol pozicija i 9 gran pri pobeda. Govoreći za magazin ’Red Bulletin’, Sebastijan Fetel, Mark Veber, Kris Horner, Edrijan Njui, Helmut Marko i Fabris Lom odabrali su momente koji su im obeležili sezonu 2010. i koje će pamtiti zauvek. Ova šestorica, svako u svom domenu, potpisuju totalni trijumf tima iz Milton Kinsa i zato im pripada pravo da kroz lične uspomene izvedu poslednju rekapitulaciju prvenstva u kojem su, posle mnogo ulaganja, ali i muka, osvojili sve što se u Formuli 1 osvojiti moglo.

Aleksandar Babić sreda 29.12. 20:01 Komentara: 2

Formula 1: Šest ’slobodnih’ mesta, ko ih popunjava?

Od objavljivanja provizorne liste učesnika Svetskog prvenstva Formule 1 u sezoni 2011, do pretposlednje kalendarske sedmice ove godine, broj nepoznanica u spisku startera smanjen je za tri. Vilijams, Marusija Virdžin i Lotus Reno GP kompletirali su svoje vozačke postave. Još uvek nema zvaničnih informacija o tome ko će voziti za Fors Indiju, Toro Roso i Hispanija rejsing tim. Barem u teoriji, ova mesta smatraju se upražnjenim, zato govorimo o najozbiljnijim kandidatima za njih.

Aleksandar Babić petak 24.12. 10:44 Komentara: 0

Kajtsurfing, kada ljudi krote zmajeve

Kada ste poslednji put puštali zmaja? Sećate li se osećaja kada na tankom konopcu leti 50 metara u vazduhu i osećate sav taj vetar u vrhovima prstiju, a svaki nalet vetra kao da hoće da vas ponese? Sva sreća što je zmaj premali pa ostajete na zemlji, ali kajtsurferi ne misle tako

Boris Kuti petak 17.12. 19:27 Komentara: 1

„Lotus je kao autobus...“

„... čekate ga vekovima, a onda stignu dva odjednom.“ Tako je Majk Gaskojn, tehnički direktor ekipe koja se u 2010. takmičila pod nazivom Lotus rejsing, u šali prokomentarisao zbrku nastalu zahvaljujući činjenici da u ovom trenutku postoje dva tima namerna da 2011. godine u Svetskom šampionatu Formule 1 koriste legendarno ime. Spor između entiteta iza kojih stoje Toni Fernandes i Grupa Lotus, to jest proizvođač automobila Proton, rešiće sud u Londonu, a naš je zadatak da iznesemo saznanja o činiocima koji su do rata oko imena uopšte doveli.

Aleksandar Babić utorak 14.12. 10:54 Komentara: 4

Predstavljamo vam ATB

Oduvek su skejteri, surferi, vejkborderi i drugi ljubitelji srodnih sportova pokušavali da prenesu svoje uživanje na zelenu travu, planine i nepregledne nizbrdice. Na samom početku pojavile su se improvizacije, daske napravljene po garažama i privatnim radionicama, to su bile daske sa kojima se vrlo uspešno moglo spuštati niz neravne nizbrdice, ali ne baš i upravljati. Cela idaje ubrzo je dobila ime ATB kao skraćenica za ’All teren bording’...

Boris Kuti ponedeljak 6.12. 12:35 Komentara: 1

Neka se pripremi Mihail Petrovič

Aljošin. Prezime aktuelnog šampiona vrhunske Formule Reno glasi Aljošin, ne Alešin. Greška u izgovoru i pisanju vuče se godinama, najmanje što možemo jeste da je pod hitno ispravimo. Iza tog prezimena nalazi se trkački najškolovaniji vozač iz Rusije, momak od samo 23 godine a sa bogatim takmičarskim profilom, pilot koji veruje da se u životu ništa ne događa samo od sebe, već da rezultati stižu posle velikog i kvalitetnog rada. Šansu za prolaz u Formulu 1 Mihail Petrovič traži u rezultanti triju sila: talenta, sponzora i politike. Možda mu i uspe?

Aleksandar Babić četvrtak 2.12. 10:36 Komentara: 1