Četvrtak, 30.04.2020.

09:30

Džordan u Zadru protiv Jugoslavije: Nije se naslućivalo da će postati najveći

Legendarni Majkl Džordan kao 19-godišnjak gostovao je u Jugoslaviji zbog prijateljskog meča.

Izvor: MS

Džordan u Zadru protiv Jugoslavije: Nije se naslućivalo da će postati najveći
Photo by Scott Cunningham/Allsport/Getty Images

Pred 3.000 gledalaca u hali u Jazinama, u Zadru, Džordan je sa mladom reprezentacijom SAD savladao Jugoslaviju 92:90.

Tih 3.000 svedoka nisu ni zamišljali da su 23. juna 1982. godine gledali jednog od najboljih, ako ne i najboljeg, košarkaša ikada.

Selekcija Jugoslavije, predvođena od Dražena Petrovića, spremala se za Svetsko prvenstvo u Kolumbiji i to protiv Džordana, koji je samo tri meseca ranije okončao sezonu u Nort Karolini sa titulom NCAA prvaka.

Džordan je blistao u Jazinama sa 24 poena u meču u kome su SAD slavile košem Džona Paksona u poslednjoj sekundi.

Peter Vilfan, preko koga je Pakson dao koš, prisetio se tog napada.

"Pogodio je nakon povratne lopte negde s linije slobodnih bacanja, iako sam bio korektno postavljen. Znam samo da smo pazili da Džordan ne dobije loptu. Igrao sam protiv Majka i ranije, govorili su da će biti jedan od najboljih, ali nije bio ništa posebno. Selektor Bošta Tanjević je meni rekao da ga čuvam i dobro sam to radio, nije primio loptu osam ili devet minuta, a onda mi je jednom pobegao i snažno zakucao, a Boša se izdrao na mene", rekao je Vilfran za Indeks.

Legendarnog asa Čikago Bulsa čuvao je i Aco Petrović.

"Bilo je puno duela između Džordana i mene, ali ništa nije ukazivalo da će postati najbolji igrač ikad, bio je običan klinac sa svojim fobijama, a ja sam baš zbog te situacije, jer sam se borio za mesto, bio prilično agresivan i bezobrazan", dodao je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: