Neću u vladu bez Dinkića

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 25.12.2003.

22:33

Default images

Verujem da ćemo na izborima proći i bolje nego što smo to procenjivali na početku kampanje. Naš program je naišao na dobar odjek, na neki način odredili smo dominantne predizborne teme i dokazali da nudimo najčvršća rešenja, izjavio je u razgovoru za „Blic“ Miroljub Labus, lider i nosilac izborne liste G17 plus. Ko će sve ući u parlament?

- Mislim da će se smanjiti broj parlamentarnih stranaka i da će u Skupštinu ući samo programski jasno profilisane stranke. Bez obzira na to šta birači odluče, s kim bi G17 plus najradije pravio vladu?

- Vi ne možete praviti vladu „bez obzira na to šta birači odluče“. Dakle, tek kad birači odluče, može se razgovarati s kim bi G17 najradije pravio vladu. Mi smo jasno rekli da s radikalima ne vidimo nikakve programske bliskosti, a sa strankama demokratske orijentacije imamo dodirnih tačaka, što pod određenim uslovima omogućava koaliciju za vladu. Koliko je realna vlada G17, DS i DSS?

- To je jedna od mogućnosti. G17 ima i dobar i težak položaj. Niko ni sa kim neće, a svi hoće s nama. Razlog je jednostavan. I njihovi birači veruju u naš program i ljude. Koji su vaši uslovi DSS i DS?

- Naš uslov je da u vladi imamo takvu poziciju da možemo efikasno da rešavamo najvažnije stvari i najteže probleme Srbije. Ko vam je bliži postizborni koalicioni partner - DS ili DSS, bez obzira na volju birača?

- Svakoj stranci je najbliži onaj partner s kojim možete da se dogovorite oko najbitnijih stvari. Hoćete li odustati od zahteva za nezavisnost Srbije ukoliko to bude bio uslov DSS i DS za formiranje vlade?

- Od naših partnera nećemo tražiti da odustanu ni od jedne tačke iz njihovih programa, već da sprovode ono oko čega se dogovorimo da ćemo raditi zajedno. Ako ne budete u prilici da budete premijer, ko bi za vas bio najidealniji kandidat za tu funkciju - Vojislav Koštunica, Tomislav Nikolić, Zoran Živković? - Šta je to „najidealniji premijer“? Više mi se dopada „najsposobniji premijer“. Uzgred, vaš spisak sadrži ličnosti različitog nivoa.

Očekujete li da vlada bude stabilna, odnosno da bude lako formirana s obzirom na rezultate istraživanja javnog mnjenja po kojima radikali imaju najbolji rezultat? - Nijednu koalicionu vladu nije baš lako sastaviti, ali verujem da nova vlada može biti stabilna. Ne verujem da će radikali moći da je drže u večitom šahu. Koliko ste ubeđeni da radikali i socijalisti uz pomoć još neke parlamentarne stranke neće biti u prilici da formiraju vladu?

- Ne verujem da radikali mogu da pobede, jer to bi bilo veoma loše za Srbiju i njene građane. Isto tako smatram da će svaka stranka dobro razmisliti da li je za njenu budućnost dobro da ulazi u savez sa strankom koja ne može Srbiju voditi napred. Koliko stranaka će formirati buduću vladu?

- To vam mogu reći tek posle 28. decembra. Da li biste podržali nečiju manjinsku vladu?

- Manjinska vlada je najmanje dobro rešenje. Šta ako G17 plus ne bude učestvovao u vladi?

- Onda ćemo biti opozicija. Ako budete premijer, šta će biti vaši prvi potezi?

- Sačinićemo dinamiku rešavanja pojedinih problema, sačinićemo budžet na novim osnovama, pokrenućemo proces stabilizacije institucija i usaglašavanja novog ustava. Ako pobedite na izborima, kada može da se očekuje da Srbija postane samostalna država?

- Prvo treba usvojiti novi ustav. Hoće li G17 participirati u Savetu ministara SCG?

- G17 plus će poštovati pravni poredak sve dok on ne bude legalno izmenjen. Kakvu ćete saradnju voditi s Hagom?

- Postoji Zakon o saradnji s Hagom, a zakoni se moraju sprovoditi dok se ne izmene. Siguran sam da više neće biti novih optužnica po komandnoj odgovornosti za događaje na Kosovu. Na nama je da izgradimo sposobne sudove da bi sudili za sve moguće druge slučajeve. Kakav je vaš stav o pitanju slanja vojnika u misije UN u Irak i Avganistan?

- Reformisanje naše vojske i policije tek je započelo i mislim da ne treba da žurimo u te misije. Mnogi obećavaju skraćenje vojnog roka i profesionalizaciju vojske.

- U načelu sam za što efikasniju, dakle i kraću vojnu obuku, a u perspektivi i za profesionalizaciju vojske. Kada može da se očekuje rešenje konačnog statusa Kosova? Kako vidite rešenje tog problema? Da li biste prodali Kosovo, za šta vas optužuju?

- Priča o prodaji Kosova je prava besmislica. O rokovima za rešenje kosovskog problema nije dobro licitirati, a oko suštine rešenja mora se uspostaviti nacionalni, nadstranački konsenzus. Kakvu autonomiju obećavate Vojvodini?

- Vojvodina mora imati autonomiju, ona jeste istorijska pokrajina. Posle ulaska u Evropsku uniju, čak i zemlje koje nisu imale autonomne teritorijalne autonomije, poput Mađarske, naknadno ih uspostavljaju. Najavili ste da ćete ako dođete na vlast vratiti državi pare koje su vraćene Karićima. Kako?

- Jednostavno ćemo obezbediti da se zakon sprovede po potrebnoj proceduri. Šta će biti sa ostalim ekstraprofiterima?

- Sve po zakonu i samo po zakonu. Božidar Đelić vas je nazvao ekonomskim ekstremistima i rekao da ćete Srbiji slomiti kičmu. - Žao mi je što to čujem. Moja deca žive u Srbiji, a živeće i dalje u njoj. Zašto bih ja njima lomio kičmu? Šta konkretno građani dobijaju smanjenjem poreza koje ste najavili?

- Postavljanjem budžeta i čitave javne potrošnje na nove osnove, građani će dobiti ne samo više šansi da pronađu posao nego i više pravde. Šta su vaša glavna obećanja kada su u pitanju životni standard, nova radna mesta, penzije, dečji dodaci...?

- Mislim da građani dobro znaju da je G17 plus stranka koja se ne bavi vasionskim, nego životnim pitanjima i da ima kadrove koji znaju kako će im obezbediti bolji standard. Najavili ste da će premijeru i ministrima biti povećane plate. Kolike bi trebalo da budu?

- Plate javnih funkcionera moraju biti pristojne i javne. Na kraju uvek ispadne da su najskuplji ministri i poslanici koji su „malo“ plaćeni. Sada imamo smešnu situaciju, da su ministarske plate navodno male, a neki ministri žive kao bogovi. Koliko bi članova imala vaša vlada?

- Kad formiramo vladu, izvršićemo i svojevrsno reformisanje same vlade. Da li biste nekog člana ove vlade zadržali u svom kabinetu?

- U vladi koja odlazi bilo je ljudi koji su kompetentno radili svoj posao, ali u novoj vladi mora biti novi tim za novu politiku. Da li biste bili predsednik vlade u kojoj ne bi bilo Dinkića? Da li biste prihvatili taj eventualni uslov budućeg koalicionog partnera?

- Ne. Ako budete premijer, na kojim pozicijama vidite Koštunicu i Tadića? Predsednik Srbije, Skupštine, ministri?

- Nemojte da testirate moju dalekovidost. Da li biste pristali da budete premijer, a Toma Nikolić predsednik Srbije ili Skupštine?

- Predsednika Skupštine bira skupštinska većina, kao i premijera. Oni ne mogu biti iz različitih filmova. A predsednički izbori idu odvojeno. Kad očekujete predsedničke i lokalne izbore?

- Mislim da Srbija ne treba da bude stalno u izborima, zato mi se čini prirodno da se veoma brzo raspišu i ostali izbori. Kad je reč o izborima za predsednika Srbije, prvo je potrebno ukinuti cenzus. Šta je vaš najveći adut za ove izbore?

- Naš predizborni program povezan sa ugledom koji smo stekli na poslovima koje smo do sada obavljali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: