Subota, 23.09.2023.

15:01

"Nebesko oko": Grad koji svi žele da posete zbog ogromnog "tanjira" FOTO

Svoju funkciju teleskop obavlja od 2016. godine, a iako je do sada zabeležio razne signale iz svemira, možete biti mirni, dokaza o vanzemaljcima još uvek nema.

Izvor: pun kufer

Foto: Profimedia

Kineski sferični radioteleskop Aperture Spherical Radio Telescope (FAST), ne samo da je sa svojih 500 metara veličine najveći na svetu nego je poseban i po tome što ima samo jedan "tanjir". FAST je toliko ogroman da bi u njega moglo stati 30 fudbalskih igrališta.

Poznat i kao Sky Eye, divovski teleskop ugnezdio se u jugozapadnoj provinciji Guizou. Budući da je izrazito osetljiv u niskofrekventnom radijskom pojasu, njegova je misija potraga za vanzemaljskim civilizacijama kao i traženje signala među nebeskim telima udaljenima milijardama svetlosnih godina.

Naizgled čvrsti tanjir zapravo se sastoji od 4.450 aluminijskih ploča koje se mogu pomerati kako bi se fokusirale na različite lokacije u svemiru. Svoju funkciju radioteleskop obavlja od 2016. godine, a iako je do sada zabeležio razne signale iz svemira, možete biti mirni, dokaza o vanzemaljcima još uvek nema. Izgradnja takvog uređaja za kinesku i svetsku astronomiju je velika stvar, ali kako pišu mediji, postavljen je na nesreću lokalnog stanovništva, koji su se žalili da su zbog FAST-a ostali bez zemlje i kuća.
Foto: Profimedia
Državna novinska agenciji Xinhua izveštava drugačije i navodi kako je 9.110 lokalnih stanovnika preseljeno kako bi se stvorila mirna zona u okolini radioteleskopa i da su oni za to dobili vrednu naknadu.

Grad Kedu koji se nalazi oko pet kilometara od divovskog teleskopa, u međuvremenu je nazvan "astronomski grad". Nova meka za turiste u planinskom Pingtangu postala je bogatija za brojne hotele i restorane. Vikendom grad Kedu primi i do 2.000 posetilaca koji dođu kako bi se divili najvećem radioteleskopu na svetu.

"Zahvaljujući lokalnim geološkim čudima i narodnim običajima, Kedu nudi brojne turističke rute koje mogu pobuditi znatiželju posetilaca, i koji turistima omogužavaju da vide oblike reljefa Guizoua i dožive lokalnu kulturu", rekao je turistički vodič Vang za Global Times.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: