"Grad parkova" i Opijumskog rata

Donguan je grad u kojem ima mnoštvo parkova i muzeja posvećenih Opijumskom ratu.

Izvor: B92

Petak, 06.09.2019.

09:41

Foto: gettyimages/ Kevin Frayer/Stringer

U Humenu se verovatno nalazi najviše zanimljivih lokacija za turiste. Šetnjom po ovom delu grada može da se dođe do Ratnog pomorkog muzeja gde se može naći sve što vezano za mornarički deo Opijumskog rata.

Most Humen je za stanovnike Donguana veoma važan. Osim što vizuelno lepo izgleda, most preko Biserne reke skaćuje put od Džuhaia do Hong Kong za 120 kilometra.
Ovaj grad je mnogo pažnje posvetio Opijumskim ratovima. Postoje mnogi muzeji posvećeni tome. Postavke muzeja prate Opijumski rat od njegovog uzroka, nastanka, dešavanja u toku ratovanja sa Engleskom, kraj i posledice, a razlikuju se po tome koji asprekt rata prate.
Sa planine Guanjin se pruža neverovatan pogled, a na vrhu se nalazi veličanstven spomenik. Potrebno je da se pešači oko 7 kilometara do spomenika , ali je fantastičan pogled vredan tog napora.
U sred Donguana nalazi se oaza. Songšan jezero je tu za sve one koji žele da na brzinu “upiju“ malo prirode. Jezero je veliko, i mnogi posetioci iznajmljuju bicikle kako bi obišli ceo park što je odličan način da se praktikuje fizičku aktivnost.
Ćifeng park prekriva 243 hektara, a ulazna kapija i Huangći hram su posebno mesto za sve one koji žele dobre fotografije sa putovanja. U parku se mogu videti i Ćifeng jezero i trg. U parku sa nalazi stari bunar za koji se veruje da ima magične moći i da pripadnici vlade koji popiju vodu odatle postaju pročišćeni i časni i počinju da govore istinu.
Kejuan bašta se bukvalno podigla iz mrtvih. Ova bašta je bila šetalište Ćing dinastije, a onda je bila zatvorena četri veka. Ova iznova “procvetala ruža“ je jedna od ćetri bašte Guangdong za koje se zna da su postojale i pre mnogo vekova u Guangdong provinciji gde se igra Svetsko prvenstvo u košarci koje možete pratiti u specijalu Mundobasket portala B92.
Donguan je "grad parkova", pa tako može da se obiđu i Šuilianšan park, Čanga'an park, Hujing, Tongša i mnogi drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: