Uživate da gledate u zvezde? Ovo je 11 najboljih mesta za to

Ovih dana se obeležava 50 godina kako je Nil Amstrong u misiji Apolo 11 zakoračio na mesec . Zbog toga je interesovanje o nebeskim telima veće nego inače. Svetlosno zagađenje, a i zagađenje uopšte, je stvorilo barijeru koja sprečava da vidimo “čuda“ kojima smo okruženi. Ipak, postoje mesta koja nisu izložena veštačkoj svetlosti odakle može da se vidi nestvarna lepota noćnog neba.

Izvor: B92, evening standard

Petak, 19.07.2019.

12:05

Uživate da gledate u zvezde? Ovo je 11 najboljih mesta za to
Foto:depositphoto/klss777

Na Novom Zelandu je 2012 godine 4.300 kilometara kvadratnih osnovan Međunarodni rezervat mračnog neba "Aoraki Mackenzie". Ovo je jedan od svega 12 na svetu, a prvi na južnoj hemisferi.

Rezervat mračnog neba se naziva oblast gde je veštačka svetlost strogo kontrolisana i na taj način prečen njen loš uticaj.

"Aoraki Mackenzi" je otvoren za posetioce, pa je moguće krenuti na organizovano posmatranje zvezda.
Ako nekada posetite Čile, pustinja Atakama je svakako mesto koje ne smete propustiti. Ovde se nalazi najveća opservatorija Južne Amerike.

Možete da učite o znacima Zodijaka, da posmatrate nebeska tela kroz teleskop ili da jednostavno uživate pod nebeskim svodom.
"NabibRand" je rezervat koji se nalazi u pustinji Nabib i jedini je rezervat mračnog neba na afričkom kontinentu. Smatra je jednim od najboljih mesta za posmatranje zvezda na svetu.

Nalazi se u južnom delu Namibije, a do prvog sela treba preći čak 100 kilometara.

Oko 1000 škola ove zemlje dovodi svoje učenike da posmatraju blistav prizor Jupitera i Saturna, a isto je omogućeno i turistima.
Mauna Kea je neaktivni vulkan na Havajima. Odavde možete besplatno posmatrati nebo određenim danima u nedelju ukoliko to vremenske prilike dopuste.

I na ovoj lokaciji su obezbeđeni teleskopi pomoću kojih možete izbliza videti sjajne zvezde. Što često nije ni potrebno jer je prizor očaravajuć.
Nebo iznad Kanarskih ostrva se smatra "najčistijim nebom Evrope". Toliko nije zagađeno da se nalazi pod zakonskom zaštitom.

Toliko nizak nivo svetlosnog zagađenja je rezultirao osnivanjem čak tri "zvezdana rezervata", Fuerteventura, La Palma i uzvišeni delovi Tenerifa.
Australija je poznata po neobičnim prostranstvima. U sred jedne takve "nedođije" nalazi se Uluru. Nacionalni park i misteriozni kamen su savršeno mesto za posmatranje zvezda. Odavde možete uživati u prizoru Mlečnog puta, dok čekate da uočite zvezdu padalicu.
Nacionalni park Sagarmata spada među najbolje lokacije za posmatranj neba. Ovde nebo može gledati preko Mont Everesta, što bi verovatno bio epski doživljaj.

Postoje i nepalska planinska sela koju takođe savršena za posmatranje zvezda, jer su izolovana od svake vrste zagađenja, a svetlosne posebno.
Drugi najveći rezervat mračnog neba je Džasper nacionalni park u Kanadi. "Evening Standard" piše da je najbolje vreme da odavde posmatrate nebo u oktobru.

U tom mesecu se održava i godišnji festival "Mračno nebo Džaspera" ( Jasper Dark Sky Festival).
Kornvol u Velikoj Britaniji se nalazi na samom jugu zemlje, što je ovo mesto zaštitilo od svetlosnog zagađenja.

Postoji nekoliko tačaka sa kojih se pruža savršen pogled na noćno nebo. Iz ovog rezervata se trude da dovedu što više turista, između ostalog jer bi im tada mogli približiti važnost očuvanja "zdravog" neba.
Deni Dežuani, kada je fotografisao nebo "Refuge des Merveilles" u Francuskoj, napisao je: "Fotografisao sam u sred ove doline, u južnim Alpima. Nisam mogao ništa da vidim ili čujem, čak ni šum, sve je bilo tako tiho i mračno. A onda sam čuo uzdah, šapat. I mislim da sam po prvi put u životu čuo zvezde kako pevaju".
Najlepši nacionalni park Sjedinjenih Američkih Država je verovatno Josemiti.
I baš tu se nalazi mračno nebo na kojem možete potražiti neka od sazvežđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: