Reka Trešnjica: Kanjon mami avanturiste

Reka Trešnjica nadomak Ljubovije, raj je za ljubitelje netaknute prirode. Nestvarna lepota stanište je za 17 parova beloglavog supa, pišu "Večernje novosti".

Izvor: V. Mitriæ

Petak, 31.07.2015.

10:35

Default images
Foto: Screenshot

Kanjon reke Trešnjice, lepota kakvu možemo retko gde sresti u našoj zemlji, biser prirode, koji je, odavno, postao poznat van granica Srbije i bivše SFRJ. Bistra planinska reka, koja se "rađa" podno Polena, na kraju svog toka dugog 23 kilometara, nestaje u Drini, nedaleko od Ljubovije. Duž čitavog toka Trešnjice, "žive" slike prirode, koje odmaraju dušu i telo.

Sam kanjon Trešnjice dugačak je oko šest metara i nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara. Njene pritoke Sušica i Tribuća, čine ovaj deo zapadne Srbije posebnim, pa je ljubitelja prirode ovde sve više.

- Do Gornje Trešnjice stiže se automobilom, terenskim vozilom i biciklom, a onda sledi hodanje i uživanje i kanjonu - kaže Marijana Petaković, direktor Turistčke organizacije Ljubovija. - Kanjon Trešnjice je prirodno dobro od izuzetnog značaja, koje je stavljeno pod zaštitu, radi očuvanja staništa populacije prirodne retkosti - beloglavog supa. Ovo je jedan od najlepših kanjona i predstavlja stanište za 17 parova beloglavog supa, koji je još jedino nastanjen u kanjonu Uvca.
Foto:Thinkstock
Ljubitelji ptica, mogu da uživaju u predivnom letu beloglavog supa. Kao najkrupnija ptica grabljivica u ovom kraju, hrani se isključivo ostacima uginulih životinja, pa ga zbog izuzetne sanitarne uloge nazivaju i "carem visina i čistačem prirode". Uz njega, nebo dele i suri orao, jastreb kokošar, kobac ptičar i mišar.

Zanimljiva i netaknuta prirodna ono je što Kanjon Trešnjice čini specifičnim i jednim od omiljenih mesta za pešačenje. Sam prolazak kroz kanjon ne zahteva neku posebnu opremu, ali je tehnički zahtevan i "traži" dobrog vodiča. Ono što je specifično za sam kanjon jeste da svakog proleća izlazi iz Drine na prirodni mrest riba mladica, koju zovu i "kraljica Drine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: