Kad pogledate belog medveda u oči

Ušuškana kanadska provincija Manitoba svake jeseni na nekoliko sedmica postaje najveće stanište belih medveda na svetu.

Izvor: B92

Utorak, 01.11.2011.

23:39

Default images

Oko hiljadu polarnih medveda okupilo se u blizini gradića Čerčila (Churchill), čekajući da se zaliv Hadson zaledi kako bi mogli da love foke i druge morske sisare.

Ova godišnja migracija daje turistima, fotografima i naučnicima iz celog sveta jedinstvenu pirliku da iz neposredne blizine posmatraju bele medvede.

„Najinspirativniji element ove avanture je mogućnost da uhvatite pogled divljeg polarnog medveda”, kaže Džon Ganter, generalni menadžer agencije Frontiers North Adventures koja svake godine vodi turiste u ovu udaljenu regiju.

Medvedi su vrlo intrigantni za gledanje. „Svaki ima svoju ličnost, baš kao ljudi”, kaže Robert Bjukenan iz neprofitne organizacije Polar Bears International koja se bavi zaštitom ove životinjske vrste. „Neki su stidljivi, neki razigrani, dok su drugi agresivni ili mrzovoljni”.
Foto: Beta
U svetu ima između 20.000 i 25.000 belih medveda. Oni su na kraju lanca ishrane na Arktiku i veličanstveni simbol Severnog pola.

Ali uprkos svojoj moćnoj pojavi, nalaze se na listi ugroženih vrsta pošto je osam od 19 potpopulacija belog medveda u opadanju.
Svakog leta led u zalivu Hadson se istopi, što nagoni medvede da idu dublje ka kopnu. Kad su na zemlji, bez pristupa fokama i drugim morskim sisarima, medvedi ulaze u stanje poznato kao „zimski san na nogama". Žive na rezervama masnih naslaga i većinu leta provode odmarajući se i čuvajući energiju.

Neki će tumarati i po 1500 km uz obalu u potrazi za alternativnom hranom kao što su bobice, obična i morska trava, ali to neće zadovoljiti njihove apetite.

Kako se približava jesen, medvedi se vraćaju u oblast Čerčila gde se godišnje smrzavanje vode odigrava ranije nego na drugim mestima. Čim se zaliv zaledi, medvedi se rastrče po ledu radi lova i ostaju tu sve dok se led ponovo ne istopi.

Međutim, u poslednjih 20 godina period bez leda u Hadsonu povećao se za 20-ak dana, čime je skraćena sezona lova na foke, pa medvedi ostaju bez hrane.

Jedna geološka studija sprovedena u SAD predviđa da će do 2050. dve trećine belih medveda nestati.

Posmatranje medveda „iz prvog reda"

Najsigurniji i najpristupačniji način za obične turiste jeste boravak u oblasti Čerčila tokom jesenjih i zimskih meseci.

Mnogi turisti odlaze u posmatranje tundra bugijem, vozilom iz koga možete bez bojazni da gledate i snimate medvede. To je kao neka vrsta arktičkog safarija a uslugu nude samo dva turoperatera, Frontiers North Adventures i Great White Bear Tours.

U bugi može da stane između 10 i 40 osoba a put traje oko osam sati. Medvedi, kojih na vrhuncu sezone bude i tridesetak dnevno, često priđu sasvim blizu kola.

„Tokom prvog susreta sa divljim polarnim medvedom mnogi gosti su na ivici suza”, kaže Džon Ganter.
Foto: Ansgar Walk / Wikimedia Commons

Da biste stigli do Čerčila, dođite avionom do Vinipega, glavnog grada Manitobe, a onda čarterom ili redovnom linijom krenete ka severu, još nekih 1000 km.
Hotelske sobe koštaju oko 250 dolara za noć.
All inclusive paket, sa avio-prevozom, iznosi između 2.450 i 8.700 dolara po osobi.

Za ljubitelje divljih životinja koji sebi ne mogu da priušte ovu avanturu, dostupan je prenos migracije belih medveda i drugih divljih životinja.

Tokom celog novembra, CNN će, u saradnji sa explore.org, prikazivati uživo migraciju medveda. Raspored na CNN-u možete pogledati ovde a 24-časovna kamera nalazi se i na sajtu explore-a.

„Polarni medvedi su među najmagičnijim ugroženim vrstama na našoj planeti i, baš kao i azijski tigrovi, simboli su mnogih posledica globalnog zagrevanja i industrijalizacije”, kazao je Čarls Anenverg Vajngarten, filmski autor i osnivač sajta explore.org.

„Otvaranjem prozora u njihove svetove, dajemo ljudima šansu da nauče nešto o medvedima i zavole ih”.

„Kada pogledate belog medveda u oči, to vam zauvek promeni život”, kaže Bjukenan. „Poželite da uradie sve što je u vašoj moći da biste ih spasli”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: