Dođi, brate, u Moskvu

Ovim rečima su 1.147 godine udareni temelji ruske prestonice, grada koji je danas spada u najnaseljenije, najskuplje i najzelenije na svetu, sa najvećim brojem milijardera po metru kvadratnom

Izvor: Politika

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2010.

06:20

Default images

„Nemci su stigli samo do ovog mosta“ – bilo je prvo što nam je taksista, ne skrivajući ponos, rekao dok smo prilazili Moskvi. Kako smo kasnije čuli, ova vožnja od aerodroma do strogog centra grada košta od 25 do 100 evra, zavisno od vaših pregovaračkih sposobnosti, koji su znatno umanjene činjenicom da ovde niko ne govori engleski, a i oni koji znaju, nisu raspoloženi da to i pokažu.

Slika grada uoči čuvene parade i proslave 65 godina od oslobođenja, je nešto što nemaju priliku da dožive turisti na uobičajenim turama u prestonici Rusije. Ovaj grad koji je tri godine zaredom proglašavan najskupljim na svetu, u kojem živi najviše milionera (takođe po svetskim listama), koji je pre 1917. godine bio poznat i kao „grad 1.600 crkava“ (što nije istorijski tačno), jedan je od dvadesetak „gradova heroja“ u nekadašnjem Sovjetskom savezu.

Ponosne Moskovljane, novinare sa foto aparatima na „gotovs“ i veliki broj zabezeknutih turista, te nedelje uoči 9. maja zabavljale su probe ruske vojske – od aviona i helikoptera koji su u niskom letu nadletali najuže gradsko jezgro do defilea tenkova i raketa.

Do samog Crvenog trga bilo je nemoguće doći, jer su svi prilazi bili blokirani zbog priprema bine za paradu, na kojoj su nekoliko dana kasnije stajali najveći svetski državnici. Turisti su tih dana mogli da se zadovolje jedino šetnjom u okolini Državnog istorijskog muzeja sa spomenikom Žukovu, ispred kojeg su neprekidano defilovali đaci, veterani sa medaljama na grudima, razne delegacije, ostavljajući crvene karanfile, lale i ruže podno biste koju neprekidno čuvaju dvojica vojnika u paradnim uniformama.

Slavljeničkoj (pobedničkoj) atmosferi doprinosili su i panoi, posteri i zastavice koje su kao po naređenju krasile bukvalno svaku ulicu, zgradu i izlog u centru Moskve, uključujući i prodavnice najčuvenijih svetskih brendova, a na svakom koraku bili su prodavnici suvenira sa crvenim maramama i „titovkama“ na glavama, podsećajući na neka ne tako davna vremena.

A dodir davnih vremena je bukvalno na svakom koraku: ovde je sve zamišljeno tako da impresionira – bilo veličinom, bilo lepotom, počevši od najlepše moskovske građevine – crkve Sv. Vasilija Blaženog koja podseća na prizor iz bajki i natera vas da se ukopate u mestu, preko mauzoleja Lenjina, zatim zvanično najviše pravoslavne crkve u svetu i nekada glavne moskovske crkve Hrista Spasitelja, pa do Baljšoj teatra, Tretjakove galerije i Puškinovog muzeja u kojem je „gostovao“ Pikaso, pa do kompleksa zgrada popularno nazvanih „Sedam sestara“, koje podsećaju na katedrale i vide se sa gotovo svih uzvišica u Moskvi.

Inače, crkvu Sv. Vasilija napravio je Ivan Grozni 1555. godine da obeleži svoja osvajanja, a legenda kaže da je nakon završetka crkve oslepeo graditelja kako ne bi napravio ništa lepše. Sa ovom crkvom se povezuje i pravo značenje reči Crveni trg. Naime, naziv trga nije, kako većina misli, izveden prema boji ploča kojima je popločan, niti crveno ima veze sa asocijacijama na komunizam. Reč crveni potiče od prideva krasni, koji u ruskom jeziku znači crveni, a u arhaičnom krasan. Rusi su „krasnim“ opisivali lepotu crkve Svetog Vasilija, što se oko 17. veka prenelo i na sam trg.

Važna turistička atrakcija je i metro, koji je po mnogima najlepši na svetu, sa mozaicima, skulpturama i oslikanim zidovima i tavanicama. Postoji od 1935. godine, a prosečnim radnim danom u metrou se preveze osam – devet miliona putnika. Zbog nedavnih terorističkih napada, uobičajena slika na stanicama u centru grada su vojnici sa nemačkim ovčarima.

U Moskvi postoji i 160 bulevara i šest magistrala, pet putničkih i nekoliko manjih aerodroma (na koje sleću privatni avioni i helikopteri), 1.696 srednjih škola, 91 koledž, 60 univerziteta uključujući i Lomonosov osnovan 1755. godine, 93 pozorišta, više od 440 biblioteka, 109 bioskopa, 23 koncertne dvorane, 61 muzej i 30 izložbenih prostora, 92 stadiona, 348 bazena, 1.800 bolnica, više od 100 parkova i bašti (čak četiri botaničke)... Grad je jedan od najzelenijih na svetu, a izračunato je da na jednu osobu dođe 27 kvadratna metra parka, što je jako mnogo u poređenju sa recimo Parizom (šest), Londonom (7,5) ili Njujorkom (8,6).

Prema poslednjem popisu, u Moskvi živi oko 11 miliona stanovnika, što je čini najnaseljenijim gradom Evrope. Tokom 1999. godine proslavljeno je 200 godina od rođenja Puškina, a prošle godine dva veka od rođenja Gogolja. Moskva je lane bila i pozornica takmičenja za pesmu Evrovizije, a 2007. godine je proslavljeno 860 godina od postavljanja gradskih temelja.

Iako su u ovom kraju nađeni tragovi neolitskih naseobima od pre 3.000 – 2.000 godina p.n.e, legenda kaže da se Moskva prvi put spominje u letopisu 1.147 godine, kada je princ Novgorodske republike pozvao Jurija Dolgorukog rečima „Dođi meni, brate, u Moskvu“. Nemamo šta drugo da dodamo, osim – dođi, brate, u Moskvu, ostaćeš bez daha, sigurno.

-----------------------------------------------

Lepe žene, dobar provod

Moskvu smatraju gradom sa najburnijim noćnim životom u Evropi, sa velikim brojem restorana, noćnih klubova, barova, diskoteka... Najpopularniji svetski di-džejevi dolaze ovde tokom cele godine, a može se dogoditi i da naletite na maskirane svetski poznate ličnosti koje na ovaj način iznbegavaju bliceve paparaca. Za Moskovljanke takođe kažu da su među najlepšim ženama na svetu. Pa ko voli...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: