Skijanje u Ex-YU

Ako se smiluje vreme, pa snežni pokrivač zabeli Srbiju i okolne zemlje, nema razloga da se ne uputite na skijanje na Kopaonik, Sljeme, Platak, Mukinje, Žabljak, Jahorinu...

Izvor: Lisa

Izvor: B92

Utorak, 16.02.2010.

06:40

Default images

Iako zima još nije pokazala pravo lice, mnogi koje je recesija prisilila na štednju ove godine će odustati od odlaska na skijanje. Ali, to što se možda neće skijati na nekim od poznatih evropskih skijališta ne znači da u idućim nedeljama neće uživati u snežnim radostima. Ako se smiluje vreme, pa pahulje zabele Balkan, nema razloga da se ne uputite na neke od staza na Kopaoniku, Jahorini, Žabljaku, Sljemenu, Begovom Razdolju, Platku, Mukinjama na Plitvičkim jezerima ili Baškim Oštarijama. Kopaonik raspolaže sa više od 50 km uređenih alpskih staza od čega su tri FIS staze za slalom i veleslalom. Staze opslužuje sistem od 23 žičare ukupnog kapciteta 28.000 skijaša na čas, što ga svrstava u red najvećih ski centara u ovom delu Evrope. Centar raspolaže sa 6 četvoroseda, 5 dvosedešnica, 4 ski lifta tipa sidro, 10 ski liftova tipa tanjir i 2 vezna ski lifta. Ima 15 lakih, 10 srednjih i 7 teških staza. Celodnevna karta je 2.000, a šestodnevna 9.000 dinara. Ono što je veoma značajno napomenuti jeste da su sve staze međusobno povezane i udaljene nekoliko desetina metara od centralnog kompleksa hotela (ski to door). Za hotele, apartmane i vikendice koje su udaljene od polaznih stanica žičara postoji nekoliko redovnih ski buseva. Pored staza za alpske discipline, u predelu Ravnog Kopaonika postoji 20 km uređenih staza za nordijsko skijanje. Radi bezbednosti na skijalištu je organizovana Gorska služba spasavanja o kojoj možete više saznati iz ovonedeljne Inspiracije (str. 18).

Nacionalni park za uživanje

Zimska atmosfera na Plitvicama pokazaće vam kako jedan od najlepših nacionalnih parkova u Evropi nije lep samo tokom proleća i leta. U sklopu Nacionalnog parka Plitvička jezera uređeno je maleno skijalište Mukinje, čije se staze nalaze samo 800 metara od hotela, a uređene su tri staze ukupne dužine jedan kilometar. Staze imaju žičaru dugu 322 metra, koja savladava uspon od 700 metara nadmorske visine. Osvetljenje omogućava i noćno skijanje petkom od 19 do 22 časa. Uz skijalište se nalazi i sankalište na kojem snežni topovi, kad vremenski uslovi to dozvoljavaju, proizvode veštački sneg. Dnevna karta za odrasle košta 950, noćno skijanje 680, a za decu 407 dinara. Moguće je da iznajmite i kompletnu skijašku opremu. Ako odsednete u Villi Mukinja, oduševiće vas njena gastronomska ponuda. Na meniju su dalmatinska pršuta, domaći sir, slani fileti sardela i inćuna, pastrmke, morske ribe, biftek, ramstek, kao i šljivovica na račun kuće. Možete da se smestite i u Hotelu Jezero (3*) udaljenom oko 300 metara od najvećeg plitvičkog jezera Kozjak. Više o hotelskoj ponudi na Plitvicama potražite na www.np-plitvicka-jezera.hr. Restoran Lička kuća najpoznatiji je na ovom području. U ambijentu tradicionalne kuće ličkog kraja pripremaju se autohtona jela. Na sredini restorana u prizemlju nalazi se otvoreno ognjište s vatrom gde se peče jagnjetina na ražnju ili pripremaju lički specijaliteti ispod sača. Uživajte i u zimskom prizoru nacionalnog parka Plitvička jezera - cena ulaznice u zimskom periodu za odrasle iznosi 1.100, a za decu od sedam do osamnaest godina 540 dinara. Za mlađe od sedam godina ulaz je besplatan.

Najviše mesto u Hrvatskoj

Još jedno ličko skijalište su Baške Oštarije, 20 km udaljene od Gospića u Parku prirode Velebit, gde možete da skijate samo ako padne sneg. Postoje dve staze – ona od 500 metara namenjena početnicima i ona zahtevnija dužine oko 800 metara. Uz staze je uređeno i sankalište. Dnevna ski karta je 815 dinara za odrasle i 550 dinara za decu. Hotel Velebno nalazi se uz staze za skijanje, a gostima je na raspolaganju i bogati vinski podrum. Skijalište Begovo Razdolje nalazi se nasuprot Hotela Jastreb (noćenje s doručkom košta 4.750 dinara) i pripada Olimpijskom centru Bjelolasica, udaljenom sedam kilometara od Begova Razdolja. Moguće je i skijaško trčanje, a na raspolaganju su vam i učitelji skijanja. Staza je dobra i za manje zahtevne skijaše, a cena celodnevne karte je 814 dinara.

Skijanje s pogledom na more Platak iznad Rijeke malo je porodično skijalište, verovatno jedino u Evropi sa čijeg vrha (1.363 m) možete da uživate u pogledu na more. Deset kilometara staza, tri ski lifta i jedan baby lift zadovoljiće i najstrože kritičare. Cena dnevne karte za odrasle iznosi 1.630 dinara. Mlađi od šest godina i stariji od 70 godina ne plaćaju ulaz. Moguće je i noćno skijanje koje košta 815 dinara. Za sve željne sankanja nekadašnja staza koja više nije u pogonu pretvorena je u sankalište. Možete da se provozate i motornim sankama na stazi dugoj 1.000 metara.

Sljemenska bajka

Deset kilometara od centra Zagreba, u sklopu Parka prirode Medvednica nalazi se njen najviši vrh – Sljeme, na 1.033 m visine. Skijalište je idealno za lagani trening, noćno skijanje ili izlet sa porodicom ili društvom. Cena ski karte za odrasle je 1.360 tokom nedelje i 2.400 dinara vikendom. Više informacija potražite na www.sljeme-skijanje.com. Sedmodnevni aranžman na bazi polupansiona s upotrebom bazena i fitnesa, u dvokrevetnoj sobi u Tomislavovom domu, košta 4.000 dinara po danu. Ponuda važi do 30. marta 2010.

Merak na Jahorini

Ski centar Jahorina u neposrednoj okolini Sarajeva ima više od 20 kilometara staza za alpsko skijanje, pet žičara i 8 ski liftova ukupnog kapaciteta 7.500 skijaša na sat, više ski škola, ski servisa kao i ski rentala. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1.916 m nadmorske visine. Inače, stručnjaci ubrajaju Jahorinu u jednu od najlepših planina Evrope. Na njoj je svetska smučarska federacija verifikovala tri takmičarske staze (slalom, veleslalom i spust), koje ispunjavaju uslove za međunarodna takmičenja. Možete odsesti u apartmanima, vikendicama, hotelima, pansionima... U februaru, u hotelu „Vučko“ dnevni boravak na bazi polupansiona košta od 4.900 dinara.

LISA U NOVOM BROJU:
Moda: Spremne za hladnoću, kišu, šetnju sa ljubimcem ili za kafu

Intervju: glumci Jana Milić i Saša Joksimović

Psihologija: Skrivene poruke koje roditelji šalju mališanima

Mini kuvarica: Švedski sto

Dodatak: Pokloni za Dan zaljubljenih

Kućni ljubimci: Male mudrice

Moj stan: Kakva kuhinja - takva domaćica!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: