Ulica duge - srce kulturnog života Jordana

Pariz ima Jelisejska polja, London Ulicu Oksford, a Njujork Petu aveniju. Iako Aman, prestonica Jordana, možda ne može da se meri sa svetskim metropolama, on ima Ulicu duge, jednu od najlepših ulica na Bliskom istoku.

Izvor: B92

Nedelja, 01.07.2012.

19:17

Default images

Iako bliskoistočni gradovi često kopiraju evropske i američke trendove, Ulica duge daleko je od glamuroznih bulevara Bejruta ili Dubaija. Ona je postala mesto na kom se lansiraju najkontroverzniji trendovi i kulturne inicijative u celom regionu.

Smeštena ispod brda Jabal Amman, predstavlja kilometar i po dugačak niz najinteresantnijijh kafića, knjižara, butika i klubova.
Souk Jara (Foto: Producer / Wikimedia Commons)
Takođe, petkom se nedaleko od nje otvara pijaca Souk Jara koja podseća na pravi mali karneval. Popularno je mesto sastajanja za lokalne umetnike i zanatlije, pa svaki od njih donosi svoja dela i trguje.

Od Ulice Duge možete uzeti taksi do istorijskog Rimskog foruma. Znaćete da ste na pravom mestu kada vidite svetleći znak “Buffalo Wings and Rings” restorana.

Dakle, Aman je prikupio prilično mnogo uticaja američke kulture, pa se restorani lanaca brze hrane sa sedištem u SAD nalaze u jednakom broju, kao i restorani palestinske, libanske i jordanske kuhinje.

Jordan poštuje i italijansku kuhinju, pa ako vam se bude pio espreso, obavezno posetite Cafe Strada u jednoj od ulica koja vodi iz Ulice duge.

Naime, mnogi stanovnici Jordana nekada su živeli u Italiji gde su naučili da prave kafu možda i bolje od samih Italijana. Sada se veliki broj njih vratio i nabavlja zrna ove biljke iz oblasti Bolonje.

Ako više volite čaj, najbolji izbor je Turtle Green Tea Cafe, koji se nalazi preko puta istorijskog bioskopa Rainbow. Njihovi čajevi od jasmina su prvoklasni, ali ne odlična i lokalna mešavina crnog čaja sa limunom i domaćom nanom.
Restoran Sufra (Foto: Facebook.com)
Kada se zasitite ukusa stranih kuhinja, vreme je da probate jordansku, a za to nema boljeg mesta od Sufre, restorana koji je omiljeno mesto kralja Jordana Abdulaha i njegove kraljice Ranije.

Njegovi vešti kuvari spremaju jela po ugledu na tradicionalna jordanska, ali sa raznim varijacijama, ali da biste ih probali, morate rezervisati mesto nekoliko dana unapred i platiti kaparu.

Pre nego što krenete u noćni život, navratite u umetničku galeriju Jacaranda Images u kojoj izlažu neki od najboljih domaćih umetnika poput Tarika Dajanija i Majka Derderijana.

Odmah pored nalazi se Books@Cafe, dvospratna kuća koja je knjižara i noćni klub u jednom. Uživajte na njenoj terasi i probajte lokalno pivo uz nargilu sa ukusima voća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: