Put u ozloglašeni centar moći (FOTO)

Dve decenije nakon sloma komunizma, zgrada parlamenta u Rumuniji, taj džinovski simbol moći koji je za sobom ostavio ozloglašeni predsednik Nikolaje Čaušesku, i dalje privlači turiste iz celog sveta.

Izvor: B92

Petak, 11.01.2013.

14:00

Default images

Anka Petresku, glavna arhitektica u timu koji je krajem sedamdesetih godina prošlog veka odabran za izgradnju palate, još uvek se seća svog „poslodavca“ koji je znao da provodi sate gledajući u dva reda cveća kako bi zaključio da nisu ista i da sve treba ponovo zasaditi.

„Nikada to ne bih uočila“, kaže Petresku. „Bila sam iscrpljena a svi ostali bili su prestrašeni. Svi smo se zakleli da su oba reda identična. Međutim, on je naredio jednom radniku da izmeri visinu oba reda i zaključio je da je u jednom redu jedan svet za jedan centimetar niži od ostalih. Nismo mogli da verujemo čemu prisustvujemo.“

Jedan od najkontroverznijih projekata iz četvrt veka duge vladavine dinastije Čaušesku prvi put je otvorila vrata posetiocima još 1990. godine, kada je Rumunija lečila rane izazvane lošim samoupravljanjem, prenosi agencija AP.

Opisivana često i kao „Staljinova giganstka svadbena torta“, ovo je po površini druga najveća administrativna zgrada na svetu, odmah iza Pentagona. Mnogi stanovnici Rumunije i dalje tvrde da se zgrada, sa svojih trista pedeset hiljada metara kvadratnih površine, može videti iz svemira.
Beta/AP
Premda je u mislima malo starijih Rumuna zgrada još uvek u tesnoj vezi sa diktatorskom vladavinom Nikolaja, mlađi stanovnici i turisti ne kriju da se dive zdanju koje pre svega oduševljava svojom veličinom.

Svojevremeno je u zgradi odsela pop zvezda Majkl Džekson, na plato ispred zdanja koncert je nedavno održala kolumbijska pevačica Šakira, dok je glumac Itan Houk prisustvovao humanitarnom balu održanom u velelepnoj dvorani.

Zgrada koja je počela da se gradi još početkom osamdesetih, izazvala je odmah brojne kontroverze jer je uništeno devet hiljada domova kako bi se očistio prostor planiran za igradnju. Uz naređenje za iseljenje, stanovnicima je ostavljeno svega nekoliko dana da se isele iz domova.

Uništeno je nekoliko crkvi i sinagoga, a dovučene su dve planine mermera koji je upotrebljen za izradu zgrade visoke 84 metra. Sve to bilo je organizovano u ispunjenju želje ambicioznog Nikolaja koji je želeo da zgrada bude zvaršena za 500 dana.
Beta/AP
Iako je svojevremeno hiljade Rumuna bilo zaposleno na gradilištu i tu provodilo cele dane, danas grupe turista za svega nekoliko sati obiđu palatu jer standardni turistički obilazak ne uključuje posetu svim prostorijama. Ipak, birtanski biznismen Din Edgar uspeo ja da obiđe veći deo palate i oduševljen je onim što je video.

„Unutrašnjost je zadivljujuća! Ne možete ni da zamislite veličinu tih prostorija, mermer koji je svuda okolo, krzneni nameštaj i ukrasne tapiserije. Ne bih rekao da je neverovatno lepa, ali je velika i to je zaista zadivljujuće“, tvrdi on.

Petresku navodi kako je Čaušesku inspiraciju našao u Bakingamskoj plati i Versaju, a ne u arhitekturi Azije, kako se često misli zbog toga što je slao arhitekte u Pjongjang na doškolovanje. Prema njenim rečima, zdanje bi se moglo okarakterisati kao neoklasično.

„Zgrada je na kraju donela brojne dugove uglavnom zbog tehničkih razloga. Trebalo je da bude dom za tri institucije: predsedništvo, zakonodavnu i izvršnu vlast. To je zapravo mega grad, zbog toga je palata tako velika“, objašnjava ona dodajući da bi, da je doživeo da vidi završenu palatu, Čaušesku verovatno bio nezadovoljan ili pak užasnut.

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: