Misterija nestanka prve žene pilota blizu rešenja?

Šta se dogodilo sa Amelijom Erhart, ženom koja se smatra pionirom američke i svetske avijacije i kojoj se svaki trag izgubio 1937. godine na Pacifiku, misterija je i posle više od 80 godina...

Život

Izvor: B92, Independent

Ponedeljak, 18.02.2019.

20:00

Misterija nestanka prve žene pilota blizu rešenja?
Foto: Gettyimages

Amelija Erhart je nestala u pokušaju da postane prva žena koja je obletela svet. Teoriju da je njen avion jednostavlno ostao bez goriva i srušio se u okean, već duže vreme osporavaju stručnjaci Međunarodne grupe za obnavljanje istorijskih aviona (The International Group for Historic Aircraft Recovery - TIGHAR).

Sada su se, međutim, pojavili novi dokazi koji bi, kako tvrde istraživači, mogli da pomognu u rešavanju misterije stare osam decenija. Reč je o snimku na 16-milimetarskoj traci, na kome se vidi letelica "Elektra", kompanije Earhart, koja se puni gorivom na ostrvu Nova Gvineja.

Strčnjaci su izneli pretpostavku da se avion u kome su bili Amelija i njen navigator Fred Nunan, najverovatnije spustio na nenaseljeno ostrvo Gardner, sada poznato kao Nikumaroro, gde su "brodolomnici" živeli jedno kraće vreme, a potom nestali.

Kao dokaz toj teoriji, navodi se otkriće aluminijumskog panela za koji se smatra da se savršeno uklapa sa "zakrpom" koja je korišćena za zamenu oštećenog prozora u kabini "Elektre".

Stručnjaci TIGHAR-a se nadaju da će poboljšanjem i zumiranjem snimka moći konačno da utvrde da li se zaista radi o poklapanju. Ako se to ispostavi kao tačno, biće to najsnažniji dokaz da je Amelija Erhart stigla na ostrvo.

Snimak je načinio jedan inženjer rudarstva na Novoj Gvineji, i do sada je bio u vlasništvu njegove supruge, kojoj je pripao posle brakorazvodne parnice. Žena je kontaktirala je TIGHAR 2008. godine, ali su pregovori o ceni, pre nego što je prodala film, trajali punih 10 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: