Život

Utorak, 29.12.2015.

20:05

Paraćinac u svom dvorištu ima lokomotivu stariju od jednog veka

Dvorište paraćinskog advokata Aleksandra Mihajlovića krasi parna lokomotiva stara više od jednog veka. Posvećenim radom i ljubavlju prema starini lokomotivi je ponovo vratio prvobitni izgled i sjaj.

Izvor: B92

Default images
Foto: Screenshot

Aleksandar Mihajlović, advokat iz Paraćina, do ove parne lokomotive je došao tokom naplate dugovanja višegodišnjeg sudskog procesa.

U svom dvorištu, on brižljivo vodi računa o lokomotivi iz 1911.

Ona bi mogla čak u današnjim uslovima, s obzirom na to da je potpuno ispravna, da odgovori zadacima nekog turističkog voza, a mogla bi da se nađe i u nekom muzeju.
Foto: Screenshot
“Ova parna lokomotiva zaslužuje mesto u nekom od muzeja”, kaže Aleksandar. “Pre svega sam bio siguran da ta lokomotiva neće smeti ni po koju cenu da završi na otpadu i bude istopljena u staro gvožđe. Svaki put kada prođem ovim putem i dođem do svoje kancelarije moram da pogledam u nju. To je poseban doživljaj.”

Originalni izgled lokomotiva ima zahvaljujući veštim rukama paraćinskog majstora Slavoljuba Milićevića, koji je inače redovno održava.

“Imam naftu. Naftom se pređe preko površine, koliko-toliko se uradi zaštita, dok sadašnji vlasnik ne odluči kako će da je pokriva” ,kaže majstor Slavoljub.
Foto: Screenshot
Za lokomotivu su bili zainteresovani pojedini kolekcionari i muzeji u regionu.

Aleksandar povodom toga kaže: “To nisu bile ponude muzeja koji su zainteresovani za očuvanje, već su to bila mahom lica koja bi da učestvuju u nekoj preprodaji lokomotive”.

Ova gvozdena lepotica već nekoliko godina traži prostor u kojem bi bila izložena pogledu šire javnosti. Za sada, u užem centru Paraćina, u njenoj lepoti uživaju komšije Aleksandra Mihajlovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: