Sreda, 05.08.2020.

16:49

Dušan i njegova besmrtna ruža: Užičanin tri decenije čuva cvet

Ukoliko vas put navede u užičko naselje Krčagovo, tamo će vas dočekati ruža koja živi čak preko tri decenije. Dušan Bojović (68) ovu biljku prvi put je sticajem čudnih okolnosti okopao i potkresao sedamdesetih godina prošlog veka i ona od tada svake godine cveta.

Izvor: RINA

Dušan i njegova besmrtna ruža: Užičanin tri decenije čuva cvet
Foto: RINA

"Ova ruža je preživela velike hladnoće, mrazeve a jedne zime bila je potpuno u ledu, ali koren je izdržao i svake godine cveta. Kada je posađena, u Krčagovu se nije nalazio nijedan objekat, a kasnije kada je počenula velika izgradnja, preživela je čak i to. Ja volim ruže i znam dosta o njima, ali kako je ova preživela toliko dugo nikome nije jasno", kaže Dušan za Rinu.

U neposrednoj blizini nalazi se zgrada FK "Jedinstvo", pa Dušan boraveći tu nikad iz vida nije ispuštao ovu trnovitu lepoticu. Redovno ju je negovao, a i danas ona je jedna od najlpeših, iako joj se pridružilo mnogo mlađih.

"Pre tridesetak godina ona je bila jarkocrvene boje, a sada je više ružičasta. To znači da je poprimila boju neke koja se nalazi pored nje, a koja je mlađa. To se često dešava. U neposrednoj blizini nalazi se i ugostiteljski objekat u kom se često održavaju proslave, pa se baš brojni gosti slikaju pored ove ruže, jer je najviša i najlepša", rekao je ovaj Užičanin.

Ova biljka prirasla je Dušanu za srce, pa će nastaviti da vodi računa o njoj nadajući se da će izdržati još dosta godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: