Svet 0

30.05.2024.

15:42

Mosad optužuje: Oni stoje iza napada na ambasade

Izraelska obaveštajna agencija Mosad saopštila je danas da Iran stoji iza niza terorističkih napada koje su kriminalne mreže izvele na izraelske ambasade u Evropi od 7. oktobra prošle godine, kada je počeo rat Izraela i palestinskog islamističkog Hamasa.

Izvor: Beta

Mosad optužuje: Oni stoje iza napada na ambasade
EPA/JIM HOLLANDER

Podeli:

Mosad je sa evropskim kolegama započeo istragu nakon što je eksplozivna naprava, za koju je rečeno da je ručna bomba, nađena u Ambasadi Izraela u Stokholmu i januaru, a uništila ju je švedska nacionalna bombaška jedinica, prenose izraelski mediji.

Posle ispitivanja osumnjičenih i forenzičkih dokaza istražitelji su zaključili da je lanac organizovanog kriminala Fokstrot u Švedskoj iza napada i da radi po nalogu Irana, tvrdi Mosad.

Izrael optužuje vođu Fokstrota Ravu Madžida, poznatog po nadimku Kurdska Lisica, da radi s Iranom mesecima.

Njega su regrutovali iranski agenti pošto je pobegao u Iran iz Turske u septembru prošle godine od međunarodnih i iračkih bezbednosnih snaga.

Uhapsile su ga snage Irana i regrutovale da planira niz napada u Evropi na jevrejske i izraelske ciljeve, navodi Mosad.

Desetine terorističkih zavera protiv jevrejskih i izraelskih ciljeva, koje je Iran podržao, otkrivene su u proteklim mesecima, kaže izraelska agencija i dodaje da su u mnogim korišćene lokalne kriminalne mreže.

Švedska policija je 17. maja čula kasno uveče oružani napad u blizini izraelske ambasade i pritvorila 14-godišnjeg dečaka zbog tog napada, te objavila da je ambasada bila meta.

Taj oružani napad je izvela kriminalna grupa Rumba, predvođena Madžidovim rivalom Ismailom Abdom, a nalogodavac je bio Iran.

"Iran operiše mnogim kriminalnim organizacijama u Švedskoj i Evropi uopšte i koristi relativnu prednost jedne nad drugom i ponekad rivalstvo između njih", navedeno je u izraelskom saopštenju.

Mosad tvrdi da Fokstrot i Rumbu direktno finansira Iran, a evropske obaveštajne službe ih pomno nadgledaju.

Uz to, izraelska agencija optužuje Iran kako pokušava da iskoristi rastući antisemitizam u Evropi dok izbegava direktnu odgovornost za napade.

Iz Mosada kažu i da kriminalci koje podržava Iran takođe stoje iza prošlonedeljnog napada na izraelsku ambasadu u Belgiji na koju su bačene ersoft granate.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: