Prevremena menopauza sve češća

Novo istraživanje piše da 6% žena iskusi prevremenu menopauzu. Studija je obuhvatila skoro 5.000 dama i jedna je od najvećih ove vrste.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 17.08.2011.

07:10

Default images

Zašto se to dešava? Izgleda da kontraceptivne pilule nisu razlog tome, ali istraživanje Imperial univerziteta smatra da postoje veze sa pušenjem jer ugljovodonici iz dima cigarete ubijaju jane ćelije.

Siromašnije žene su, takođe, pod rizikom, zbog lošije ishrane i manje brige o zdravlju. “U nekim slučajevima postoje i genetske veze, “ kaže ginekolog Luciano Nardo.

“Ipak, ako je vaša majka iskusila preranu menopauzu, to ne znači da ćete i vi. To se može desiti i kao odgovor tela na neku pretnju. Reproduktivni sistem će se zatvoriti kao reakcija na stres, lošu ishranu i traumu, a u nekim slučajevima, više nikad se neće povratiti.”

“Nismo pronašli dokaze da ranije stupanje u pubertet znači i raniju menopauzu,” kaže dr Nardo.

"Međutim, neki rezultati pokazuju da možda postoji veza između datuma kada ste dobile menstruaciju i datuma kada ćete ući u menopauzu – ali to još nije potvrđeno. Čak i da to dokažemo, bilo bi teško takvu tvrdnju uzeti kao dokaz jer je svaka žena jedinstvena i ima drugačiju količinu plodnih jajašca i drugačiji način života – a sve to utiče na menopauzu i period kada ćemo ući u nju", dodao je.

Dr Merilin Glenvil, nutricionistkinja, veruje da još jedan razlog rane menopauze može biti loša ishrana i stres.

“Ako smo konstantno pod stresom, a današnje društvo je takvo da se manje vežba, a više pije – menopauza će stići ranije nego što bi trebalo. Možda ćemo u narednom godinama svedočiti epidamiji prerane menopauze.”

Uticaj menopauze na žene

Uticaj na žene i njihovo zdravlje može biti zapanjujući. Glavni problem je što žene možda neće moći da zatrudne prirodnim putem jer će ostati bez jajnih ćelija. Još problema mogu predstavljati dobijanje osteoporoze i raka debelog creva i janika.

One, takođe, imaju dva puta veće šanse da dobiju srčani napad, šlog ili kardiovaskularni poremećaj. Tu su još i bolesti desni, gubitak zuba i katarakta.

I to je samo početak jer postoji još mnogo neželjenih strana rane menopauze poput depresije, promene raspoloženja, iritacija, naleta vrućine, suvoće kože i vagine, nedostatak želje za seksom i infekcija bešike. Zajedno sa tim, nastupa i lošiji kvalitet života i manjak vitalnosti, kao i problemi sa mentalnim zdravljem.

“Ovo su vrlo značajni nalazi, “ kaže dr Rufus Kartrajr, ginekolog koji je radio na istraživanju.

“Ono nam govori da žene koje su prošle kroz ranu menopauzu mogu, 10 godina kasnije, završiti poput bolesnika sa hroničnim bolestima, poput dijabetičara.”

Kada žena uđe u menopauzu njeno telo prestaje da proizvodi estrogen, hormon koji štiti od ozbiljnih oboljenja poput kardiovaskulernih bolesti i osteoporoze, objašnjava dr Nardo.

“Većina žena je u toj fazi sa 50 godina, ali one koje ranije uđu u menopuzu živeće bez ovog hormona 10, 20 godina duže.”

Gubljenje sposobnosti za rađanje je veliki emotivni bol – naročito u tako mladim godinama. Stručnjaci upozoravaju žene da razmisle o ovoj studiji pre nego što odlože zasnivanje porodice.

“Viđam mnogo žena koje čekaju kasne tridesete za dobijanje bebe, a tada se može desiti da već ostanu bez menstruacije,” kaže specijalista Marta Dirnfild.

Simptomi rane menopauze

Simptomi rane menopauze su slični onima koji se javljaju tokom prirodne menopauze. To uključuje prestanak menstruacije kao prvi i najuočljiviji znak menopauze.

Ostali simptomi obuhvataju talasi vrućine, promene raspoloženja, suvoću vagine, smanjen libido, probleme s mokrenjem i promene u težini tela. Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, razgovarajte sa svojim lekarom o opcijama lečenja, uključujući hormonsku terapiju estrogenom.

Uzroci rane menopauze

Rana menopauza može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući genetske faktore, autoimune bolesti, hirurško uklanjanje jajnika, zračenje i hemoterapiju, pušenje, hromozomske nepravilnosti, kao i okolinu i način života.

Pušenje, stres, nezdrava ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i izloženost toksinima su faktori rizika koji takođe mogu uticati na funkciju jajnika i dovesti do rane menopauze. Ako imate bilo koji od ovih faktora rizika, razgovarajte sa svojim lekarom o preventivnim merama koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od rane menopauze.

Kako se postavlja dijagnoza prerane menopauze

Dijagnoza prerane menopauze se obično postavlja ako žena iskusi prestanak menstruacije pre četrdesete godine života, ali da bi se utvrdio uzrok ovog prestanka menstruacije, lekar može naručiti različite testove.

Ovi testovi uključuju analizu nivoa hormona u krvi, ultrazvuk jajnika i endometrija, testove na genetske poremećaje, kao i druge medicinske testove koji će isključiti druge moguće uzroke prestanka menstruacije. Nakon što se utvrdi uzrok, lekar može postaviti dijagnozu prerane menopauze ili dati dijagnozu drugog medicinskog stanja.

Rana menopauza i trudnoća

Rana menopauza može značajno smanjiti šanse za trudnoću, ali to ne znači da je nemoguće zatrudneti. U nekim slučajevima, žene koje su ranije prestale menstruirati i dijagnosticirane su s ranom menopauzom mogu imati prirodnu trudnoću. Međutim, ove trudnoće su obično vrlo retke i potrebno je mnogo truda da bi se postigle.

Ako žena želi da zatrudni nakon dijagnoze rane menopauze, moguće opcije uključuju in vitro fertilizaciju (IVF), donaciju jajnih ćelija, donaciju embriona i usvajanje. Važno je naglasiti da svaka opcija ima svoje prednosti i mane, te da se svaka žena mora konsultovati sa svojim lekarom i partnerom kako bi donela najbolju odluku za sebe i svoju porodicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: