Subota, 18.08.2012.

14:52

Kipar - čudesna egzotika Mediterana

Zemlja na istoku Sredozemlja sve je dostupnija domaćim turistima. Mladi se mogu provoditi u Aja Napi, Larnaka idealna za porodični odmor, a blizu Limasola istorijske znamenitosti.

Izvor: Izvor: novosti.rs, M. Popoviæ

Default images

Zbog svog atraktivnog položaja, Kipar, smešten između Evrope, Azije i Afrike, jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija na Sredozemnom moru. Oni koji su ga već posetili opisuju ga kao magičnu zemlju predusretljivih ljudi koja ima šta da ponudi. I to za sve ukuse i godine. Od mirnih letovališta za porodični odmor, preko gradova s ludim noćnim provodom, do mnogobrojnih istorijskih znamenitosti.

LARNAKA

Jedan od najstarijih gradova na Kipru, u čiju luku pristaju luksuzne jahte turista koji uživaju u čistim plažama, kristalno plavom moru, bogatom noćnom životu i mnogobrojnim festivalima, jeste Larnaka.

Najpopularnije plaže u ovom simpatičnom mestu su Mekenzi, Finikoudes i Janates. U blizini Larnake nalazi se i čuveno Veliko slano jezero, svratište flaminga. Oni koje ineteresuje istorija ovog mesta mogu posetiti mnoge znamenitosti, kao što su grob svetog Lazara, muzej iz 17. veka, Hala Sultan Teke i antički grad Kition. Noćni život nije toliko aktivan kao u drugim mestima na Kipru, pa Larnaka predstavlja idealnu destinaciju za porodični odmor. Ipak, postoji mnoštvo barova za uživanje po danu, ali i pregršt restorana u kojima je, kažu, hrana jedinstvena.
Aja Napa (foto: wikipedia.org, Vitaly Lischenko)
AJA NAPA

Trideset sedam kilometara severno od Larnake nalazi se Aja Napa. Do početka osamdesetih godina prošlog veka, danas najsevernije i ujedno najistočnije letovalište grčkog dela Kipra moglo bi se opisati kao uspavano ribarsko selo.

Za nepunih desetak godina Aja Napa je od ribarskog sela postala najposećeniji turistički centar ostrva, s nebrojenim hotelima duž kilometarske obale, nepreglednim belim peščanim plažama i obiljem sportova na vodi. Ovaj gradić u okolini istoimenog srednjovekovnog manastira tipično je odmaralište sa savršenim tirkiznim plažama i belim peskom kao s razglednica ili s karipskih ostrva. Pun je Britanaca i Rusa, kao i celo ostrvo, a uz Ibicu, Rimini i Ios, poznat je kao jedan od četiri najveća centra parti turizma za mlade.
Nikozija (Foto: wikipedia.org, Leadingcity)
NIKOZIJA

Užurbani grad Nikozija u centralnom delu Kipra glavni je grad ostrva još od 12. veka. U centru Nikozije oseća se duh modernog, sa svim odlikama kosmopolitskog grada. Ipak, omiljena turistička oblast je stari grad. Nedavno je renoviran, ali je i dalje zadržao živopisnu mešavinu zidina iz 16. veka, korzoa, kafića na kaldrmi i lepih trgova.

Srce grada čini veliki stari deo Laiki Jitonija (što u prevodu znači dobro susedstvo), opasan venecijanskim zidinama iz DžVI veka. Ovde se mogu naći radnje, taverne, ateljei umetnika i radionice starih zanata, a sve to prolazeći kroz male, uglavnom uske, kamene ulice u kojima saobraćaj često nije moguć. Većina starih kuća je restaurirana, a u okviru starog grada nalaze se i Etnografski muzej, Katedrala Svetog Jovana i velika palata arhiepiskopa Makariosa III, prvog i doživotnog predsednika Republike.
Limasol (Foto: wikipedia.org, Ann Biddle)
LIMASOL

Drugi po veličini kiparski grad i jedan od dva najpoznatija letovališta u zemlji nalazi se na južnom delu ostrva. Povezan je s Nikozijom i Larnakom odličnim auto-putevima. Limasol je i najveća luka u državi, pa većina turističkih brodova koji plove za Egipat i Izrael isplovljava upravo odavde.

Limasol je veliki turistički centar, sa dugim šetalištem u centru grada, pored mora. Obalom levo i desno od centra, kilometrima se niže bezbroj hotela i turističkih naselja. Za one koji bez šoppinga ne mogu, Limasol ima veliki izbor radnji s raznovrsnom robom koje će zadovoljiti i one najizbirljivije. Sam grad je izvan svoje zemlje (a pogotovo u Srbiji) poznat i kao sedište velikog broja ofšor kompanija, s ponekad sumnjivim poslovanjem.

Obližnja Larnaka je mesto gde možete da uživate u dugim plažama i mondenskim kafićima, sa jedne strane srednjovekovne tvrđave, i starinskim mediteranskim tavernama, s druge strane.

Magija Kipra je u tome što je on predgrađe Azije, i pored duha Grčke, veoma se oseća uticaj obližnjeg Bliskog istoka, Libana, Sirije i Turske. Limasol, najveći grad kiparske obale, metropola je na moru: osim tvrđave u kojoj se Ričard Lavlje Srce u vreme krstaških ratova venčao sa Baskijkom po imenu Berengarija, ovde možete da uživate u kilometrima dugim plažama sa načičkanim fantastičnim hotelima i u staroj četvrti, gde lokalno stanovništvo igra tavli i ispija kafu vasceli dan.

SPECIJALITETI KAO U SRBIJI

Hrana na Kipru je mešavina grčke, mediteranske i turske kuhinje, pa će se turisti iz Srbije ovde, barem što se jela tiče, osećati skoro kao kod kuće. Ipak, oni koji su u Limasolu treba da posete fenomenalan restoran meksičke kuhinje „Kaza Meksikana“, koji se nalazi nekoliko kilometara severno od centra Limasola, u glavnoj ulici, na obali mora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: