Subota, 26.07.2014.

08:45

Skye terijer: Malen, odan i odvažan psić

Skye terijer simpatičan je, živahan i opušten pas koji je vrlo odan svojoj porodici, ali ozbiljan i oprezan prema nepoznatima.

Izvor: Index.hr

Default images

Poreklo

Skye terijer ime je dobio po svom rodnom otoku Skye u Škotskoj. Nastao je ukrštanjem tamošnjeg dugodlakog terijera s maltezerom u 18. veku. Koristio se za lov na vidre, jazavce i lasice, a danas je popularan kao pratilac i idealan za grad.

Izgled

Ovo je manja pasmina koja teži od 8,5 do 10,5 kilograma i visoka je od 25 do 26 centimetara. Ima dugu, čupavu dlaku koju treba redovno održavati. Javlja se u više boja: crnoj, plavoj, sivoj, srebrnoj, žutosmeđoj i krem.

Temperament

Skye terijer je živahan, ali opušten pas, vrlo hrabar i posvećen porodici. Voli pažnju i ljubav i zato najbolje odgovara vlasnicima koji imaju dovoljno vremena da se njime bave. Najčešće se posebno veže za jednu osobu.

Skye terijeri znaju da budu sumnjičavi, tvrdoglavi i nepoverljivi pa se preporučuje rana socijalizacija, kao i pouzdan i iskusan vlasnik. Ovo je malen pas velikog karaktera koji je zbog svojih karakteristika i efikasan pas čuvar.

Ne treba mu mnogo aktivnosti, ali uživa u šetnjama, brz je i okretan. Ako ne ide napolje, dovoljna mu je i igra po kući.

Uslovi i nega

Ovom psu treba dosta nege. Ima dugu dlaku pa ga treba redovno kupati. Nakon kupanja najbolje je ostaviti ga da se osuši na vazduhu. Treba ga često češljati i povremeno šišati kako bi izgledao uredno.

Ima osetljive uši koje takođe treba redovno čistiti.

Foto: Chris Phutully/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: