Uskoro sedam dana nedeljno u Luvr, Versaj i Orsej

Luvr, Versaj, Muzej d'Orsej - tri najposećenija muzeja u Francuskoj - uskoro će biti otvorena sedam dana nedeljno, saopštilo su zvaničnici.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

11:08

Default images

Očekuje se da će novo radno vreme na snagu stupiti izmedju 2015. i 2017. čime će se okončati praksa da tri glavne atrakcije u Parizu budu zatvorene ponedeljkom ili utorkom. Svakodnevni rad tri muzeja "učiniće ih pristupačnijim publici i delima" koja se tamo nalaze, saopštilo je ministarstvo kulture.

U saopštenju se dodaje da će se o promeni radnog vremena konsultovati sa predstavnicima sindikata i navodi da će "ekonomski efekat biti pozitivan" jer će cene karata nadmašiti troškove koje povlači celonedeljni rad.

U Londonu, muzeji poput Nacionalne galerije ili Britanskog muzeja otvoreni su svih sedam dana nedeljno, a to je slučaj i sa Muzejom moderne umetnosti u Njujorku.

Luvr je najposećeniji muzej na svetu sa više od 9,2 miliona posetilaca godišnje. Palatu Versaj godišnje poseti sedam miliona posetilaca a Muzej d'Orsej 3,5 miliona.

Francuski sindikati rezervisani su po ovom pitanju. Predstavnik sindikata u Luvru Kristijan Galani kaže da niko ne razmišlja o uslovima za posetioce.

"Ako smo otvoreni sedam dana nedeljno, bićemo u stanju da otvorimo samo 60 posto soba dok je danas 85 posto Luvra otvoreno a posećenost je sve veća", rekao je on.

Sindikalci iz Versaja ukazali su i na praktičan problem - moraće da čiste noću. "To će koštati više jer će morati da plaćaju noćni rad", naveo je sindikat i dodao da će i filmske ekipe koje koriste Versaj za snimanje onih dana kada je zatvoren za javnost, takodje imati probleme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: