Kultura

Petak, 21.10.2011.

14:19

Otkrivena bista Franca Lista u BG-u

Bista mađarskog pijaniste i kompozitora Franca Lista, otkrivena je 21. oktobra u parku Manjež u Beogradu, povodom 200 godina njegovog rođenja (22. oktobar 1811.), a spomenik je poklon ambasade Mađarske Srbiji i Beograđanima.

Izvor: Beta

Default images

Ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic rekao je da je otkrivanjem biste zaokružen ciklus kulturnih događaja kojima je u Srbiji obeleženo 200 godina od rođenja Lista.

Podsetivši da je u Beogradu organizovano više koncerata i štampana poštanska marka sa likom Lista, Nikovic je rekao je otkrivanje spomenika poslednja karika u nizu manifestacija posvećenih tom umetniku.

"Neka spomenik služi kao izvor muzičkog nadahnuća i podstrek svim Beograđanima, posebno mladim pokoljenjima", rekao je Nikovic i dodao da se nada da će List biti stalna inspiracija stvaralaca.

Članica Gradskog veća Vesna Marjanović rekla je da opus Lista pripada evropskoj i svetskoj muzičkoj baštini i da je za Beograd velika čast da ima njegov spomenik.

Prema njenim rečima, spomenik Francu Listu simbolizovaće bliskost dva naroda i doprineti da Manjež bude park muzike jer ga već krase biste Frederika Šopena, Josifa Marinkovića, Josipa Slavenskog i Koste Abraševića.

Dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Dubravka Jovičić zahvalila je Ambasadi Mađarske i gradskoj upravi Beograda što su, kako je rekla, u park Manjež počeli da unose duh kulture raznih nacija.

Ona je istakla značaj muzičkog stvaralaštva Lista i navela da su njegove kompozicije, među kojima je jedna od najvažnijih Mađarska rapsodija, deo svakog repertoara.

Spomenik je rad umetnice Katalin Gere iz Budimpešte, jedne od najznačajnijih vajara-portretista Mađarske. Izliven je u mesingu i postavljen na postolju od granita "bianko kastilja" visok 170 santimetara. Isti spomenik Budimpešta je poklonila i glavnom gradu Poljske, Varšavi.

Otkrivanju biste prisustvovali su i predstavnici ambasada Austrije i Nemačke, i vajari Katalin Gere i Zoran Ivanović kome je bila poverena izrada potstamenta spomenika.

Povodom dvestogodišnjice rođenja Franca Lista u okviru Bemusa u subotu 22. oktobra na Kolarčevom univerzitetu Simfonijski orkestar i muški hora RTS će izvesti dela tog kompozitora, a program u njegovu čast večeras, 21, oktobra, izvodi i Beogradska filharmonija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

15 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

23 h

Podeli: