"Intimnost" Biljane Srbljanović 13. avgusta na Dubrovačkim

Predstava "Intimnost" po tekstu Biljane Srbljanović u režiji Andrej Nosova, imaće premijeru na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama 13. avgusta u Lazaretima.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 09.07.2020.

14:19

Foto: Depositphotos/bluewren

Leon Lučev i Jelena Graovac glume u komadu koji se bavi najaktuelnom temom današnjice - novim i nepoznatim virusom.

Predstava se realizuje se u okviru evropskog projekta "Future Epics", podržanog od strane Kreativne Evrope.

"Intimnost" nastaje sa idejom da istraži šta se to promenilo u našem životu, radu, odnosu prema "drugom" i prema sebi.

Leon Lučev i Jelena Graovac, kroz mnoštvo kratkih priča o distanci, disciplini, privatnosti i novim odnosima koji se formiraju u periodima (samo)izolacije, svojom igrom teže da preispitaju da li je moguće sačuvati intimnost u doba pandemije.

"Novi, nepoznati i zastrašujući virus, iako dugo očekivan, zatekao je svet potpuno nespremno. Karantin, izolacija, zaraza, umiranje - nije ništa novo u istoriji dramske literature, ali je, u savremenom svetu koji je nesposoban na samoću, postalo gotovo jednako teško biti bolestan ili zaštititi se. Dva dramska umetnika i dva muzička izvođača, kroz kratke priče, labavo povezane anegdote, pletu u veću sliku promene sveta kojoj prisustvujemo, stvaranje nove paradigme društvenih odnosa, a da toga nismo ni svesni", kaže Biljana Srbljanović.

Scenski kostim i dizajn uradila je Selena Orb, za kompoziciju je zadužen Draško Adžić, koji će pored Aleksandre Lozanović biti i jedan od izvođača.

Asistent dramaturškinje je Ognjen Aksentijević, dok se izvršnom produkcijom bavi Selena Pleskonjić.

Pored Hartefakt fonda koji je nosilac projekta "Future Epics", u njemu učestvuju i Dubrovačke ljetnje igre, organizacija TASKA iz Barselone i plesni centar Vitylike iz Švedske. Partneri na projektu će se na Dubrovačkim ljetnjim igrama predstavljati Držićevim komadom "Grižule", u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec, koji će otvoriti 71. izdanje festivala i plesnom predstavom"Zagrljaj" koreografkinje Meleat Fredrikšon u produkciji Vytlicke-a.

Nakon premijere, predstave nastale u okviru projekta treba da budu izvedene u Švedskoj tokom novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: